• 0

Erişkin Skolyozu Nedir?

Skolyoz yalnızca çocuklarda görülen bir hastalık değildir. Erişkin yaşlarda da skolyoz görülebilir. Erişkin skolyozu ergenlikte başlamış skolyozun devamı olabileceği gibi kişide skolyoz yokken yaşın ilerlemesiyle birlikte de ortaya çıkabilir. Bu durumun nedeni omurganın yıpranmasıdır ve bu tip olgular dejeneratif skolyoz olarak isimlendirilir. Erişkinlerdeki skolyozun tedavisi çocuklarınkinden farklıdır. Çocuklarda omurganın eğriliğini düzeltmek amaçlanırken yetişkinlerde öncelik hastanın semptomlarını gidermektir.

Erişkin Skolyozu Tipleri

Yetişkinlerde görülen skolyoz iki farklı tipte olabilir; idiyopatik ve dejeneratif.

 Erişkin İdiyopatik Skolyoz

Kişide çocukken de skolyoz vardır. Çocukluk döneminde bu deformite ya kendini göstermemiş ya da tolere edilmiştir. Ancak yetişkinlikte kendisini ağrı ile daha belirgin bir şekilde göstermiştir. Bu dönemde, kişinin gövdesinde şekil bozukluğu artabilir, asimetri daha gözle görülür bir hal alabilir. Ayrıca belde ağrı ve fonksiyon kaybı söz konusu olabilir. Örneğin, skolyoza bağlı olarak faset eklemlerde aşınma varsa ağrı şiddetlenebilir ya da göğüs kafesine bir baskı varsa solunum problemleri ve buna bağlı olarak çabuk yorulma gibi şikayetler gündeme gelebilir. Bu deformite uygun bir şekilde tedavi edilmezse, omurgada aşınma görülebilir ve semptomlar artabilir.

Erişkin Dejeneratif Skolyoz

Daha sık orta, orta-ileri yaşlarda ortaya çıkar. Dejeneratif skolyozun nedeni omurganın yapısal olarak yıpranmasıdır. Kadınlarda daha sık görülen kemik erimesi yani osteoporoz bu olgunun en önemli nedenidir. 50 yaşından sonra görülebilir, yaygın olarak da 60 yaş sonrası izlenir. Skolyoz deformitesi, özellikle bel omurlarını etkiler. Omurganın mukavemeti bu durumdan olumsuz etkilenir. Kişide denge kaybı oluşabilir. Eğriliğin derecesine bağlı olarak kişinin tüm omurgasını etkileyebilen asimetrik bir görünüm ortaya çıkar.

Burada istenmeyen durumlardan biri eğriliğin faset eklemleri deforme etmesi ve buna bağlı olarak omurilik siniri üzerinde bir bası oluşmasıdır. Böyle bir durumda bel ağrılarına, kas zayıflığı ve kuvvet kaybı gibi semptomlar eklenir. Örneğin, kişi yürümeyi başlatmakta zorlanabilir, çabuk yorulabilir, bacaklarda his kaybı, uyuşukluk oluşabilir.

Tanı

Bir omurga cerrahı tarafından yapılan fizik muayene ve röntgen omurgada eğrilik olup olmadığını ortaya koyar.  Ancak erişkin skolyozunda ayrıntılı görüntüleme mutlaka tanıya dahil edilir. Omurgada başka bir deformite olup olmadığını ve omurilik basısının varlığını görmek için MR ve BT taramalarına başvurulabilir.

Tedavi

Yetişkinlerde görülen skolyozun tedavisi çocuklarınkinden farklıdır. Çocuklarda eğriliğin derecesine göre tedaviye karar verilirken, yetişkinlerde semptomların ciddiyetine göre uygun tedavi yaklaşımı seçilir. Hastanın ağrısı, eğriliğin şiddeti ve eğriliğin ilerlemeye olan meyili uygulanacak tedaviyi belirler. Bir diğer temel fark ise çocuğun skolyozunun cerrahiye ihtiyacı olduğu açıksa burada şüphe etmeden cerrahi uygulanır, ancak erişkinlerde cerrahi tedavi genellikle son seçenek olarak düşünülür. Peki, erişkin skolyozunda cerrahi dışı hangi tedavi yöntemleri mevcuttur?

  • Fizik tedavi ile omurganın esnekliğini artırmak, mukavemetini kuvvetlendirmek ve kas spazmını azaltmak amaçlanır. Bunun için hastaya germe ve kuvvetlendirme egzersizleri verilir.
  • Kısa süreli olarak korse tedavisi uygulamaları düşünülebilir.
  • Hastanın omurgasındaki ağrıyı, tahrişi, iltihaplanmayı azalmak için ağrı kesiciler ve non-steroidal anti-inflamatuar tedaviye eklenebilir.
  • Spinal enjeksiyonlar düşünülebilir. Sinir kökünün sıkışmasından ya da faset eklemlerden kaynaklanan bir ağrı varsa enjeksiyon uygulaması hastaya fayda sağlayabilir.

Bu uygulamalar eğrilmiş bir omurgayı düzeltmez. Ancak uygun hastalarda semptomlar azaltılabilir, kişinin yaşam kalitesi iyileştirilebilir. Öte yandan bu uygulamalar ile hastaya bir fayda sağlanamamış ise cerrahi seçenekler düşünülür.

Erişkinlerde Skolyoz Ameliyatı

Hastada ağrı, fonksiyon kaybı, dengede kalmada zorluk gibi problemler mevcutsa cerrahi tedavi uygulanabilir. Burada eğriliğin tedavisi artık çok da önemli değildir. Ancak ağrının sınırlı olup eğriliğin arttığı senaryolarda olabilir. Burada da ameliyat düşünülebilir. Omurganın eğrilmesine bağlı olarak hastanın omurilik kanalında daralma ve sinir basısı söz konusu olabilir. Bu durumda idrar tutmada güçlük gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda cerrahiyi ciddi bir şekilde düşünmek gerekir. Hastanın genel sağlık durumuna göre ameliyat kararı verilir.

Erişkinde skolyoz ameliyatı sinirlerin rahatlatılmasını içeren görece daha minimal bir cerrahi olan dekompresyon işlemi olabileceği gibi füzyonu da içerebilir. Füzyon ameliyatında eğri omurga metal vida ve çubuklar ile kaynatılarak düz bir hale getirilir. Ameliyat sonrası hastanın hareketliliğini sağlamaya yönelik bir fizik tedavi, egzersiz programı verilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?