• 0

Skolyoz Tedavisi

Omurganın yana doğru eğriliği olan skolyoz günümüzde yüksek başarı oranlarıyla tecrübeli omurga cerrahlarınca rahatlıkla tedavi edilebilmektedir. Günümüzde skolyoz tedavisi için birçok farklı yaklaşım mevcut. Bu yaklaşımlar skolyozun derecesine, hastanın yaşına ve semptomlarına bağlı olarak tercih edilebiliyor. Bazı hasta gruplarında eğriliği kontrol altında tutmak için korse tercih edilebilirken yine aynı amaçla daha küçük yaştaki hastalarda manyetik rod tedavisi düşünülebiliyor. Omurgasındaki eğrilik 40’lı dereceleri aşmış çocuk hastalarda ise ameliyata ihtiyaç duyuluyor. Skolyozun nihai tedavisi için çok uzun yıllardır füzyon ameliyatı uygulanıyor. Bu ameliyatla omurga düz hale kavuşuyor. Cerrahi prosedür nöromonitorizasyon eşliğinde yapılıyor. Böylece sinirlere müdahale etmeden yani çocukta herhangi bir engellilik durumu söz konusu olmadan ameliyat başarıyla tamamlanabiliyor.

Skolyoz Tedavisi Kararını Vermek

Çocuk hastalarda skolyoz tedavisi kararı verirken iki temel bileşen vardır; yaş ve eğriliğin açısı… Karşımızda 6-7 yaşında bir skolyoz hastası var ve eğriliğin derecesi de 20-25 derecelerde ise ilk aşamada skolyozu kontrol altında tutmaya yönelik bir tedavi planlanır. Bunun için ya korse ya da manyetik rod sistemine başvurulur. Çocuğun kemik gelişimi tamamlandığında yani skolyoz nihai derecesine ulaştığında da eğriliği tamamen tedavi etme kararı verilir. Ameliyatla omurgadaki eğrilik düzeltilir. Öte yandan karşımızda 16 yaşında 45 derece skolyozu olan bir hasta var ise burada doğrudan (kemik gelişimi de tamamlandıysa) cerrahi düşünülebilir. Bu arada Her skolyoz hastasının ameliyata ihtiyaç duymayacağını da belirtelim. Örneğin 15-16 yaşında 20 derecelik bir skolyozu olan hastayı rutin aralıklarla takip etmek yeterlidir. İleri yaşta görülen skolyozda ise tedavi kararını etkileyen asıl bileşen hastanın semptomlarıdır. Örneğin 50 yaşında bir skolyoz hastasında enjeksiyon, korse, fizik tedavi gibi farklı uygulamalarla semptomları gidermek amaçlanır. Son seçenek olarak ameliyat düşünülür. Erişkin yaşta görülen skolyozda tedavi kararını verirken eğriliğin kaç derece olduğu çocuk hastalara nazaran çok daha az önemli bir unsurdur.

İzlem

Omurgadaki her eğrilik skolyoz değildir. 10 derecenin altındaki olgular asimetridir. Toplumda yaygındır. Dışarıdan fark edilmez. Herhangi bir tedavi ya da takibe ihtiyaç duymaz. Çocuklarda 20-25 derecelik eğriliklere kadar takip düşünülebilir. Yetişkin hastalarda da eğriliğin derecesi çok yüksek seviyelere ulaşmadığı sürece ve hastanın bir semptomu da yoksa izlem değerlendirilir.

Skolyoz Korsesi

Skolyoz tedavisinde kullanılan skolyoz korsesi elimizdeki konservatif seçeneklerden biridir. Korse hastanın skolyozuna göre kişiye özel tasarlanır ve üretilir. 40 derecelere kadarki omurga eğriliklerinde korse kullanımı değerlendirilebilir. Buradaki amaç eğriliği kontrol altında tutmaktır. Skolyoz korsesi ile eğrilik aynı kalabilir, artma hızı yavaşlayabilir kimi zamansa derecesi azalabilir. Skolyoz korsesi birçok hasta grubunda düşünülebilir. Yaşı henüz çok küçük olan, ergenlikte olan, ileri yaşta olan hastalarda kullanılabilir.

Skolyoz Tedavisinde Manyetik Rodlar

Kontrollü büyüyen manyetik çubuklar, korsenin vücudun içine yerleştirilmiş hali gibi düşünülebilir. Aynı amaçla yani omurgadaki eğriliği kontrol etmek amacıyla kullanılır. Kemik gelişimi henüz tamamlanmamış çocuklarda düşünülür. Nihai bir tedavi değildir. Ameliyat, çocuğun omurgasına takılan manyetik çubukları içerir. Bu çubuklar çocuğun büyümesiyle birlikte poliklinik ortamında 6 ayda 1 uzatılır. Çocuk, gelişimini tamamladığında nihai skolyoz ameliyatı uygulanır.

Skolyoz Ameliyatı – Füzyon

Skolyoz tedavisi nde nihai seçenek ameliyattır.  Cerrahi dışı seçeneklerle omurgaya düz bir hale getirmek mümkün değildir. Skolyozu 40 dereceyi geçmiş çocuklarda artık ameliyat seçeneğini değerlendirmek gerekir. Skolyoz ameliyatında omurga düz bir hale getirilir. Bu işlem füzyon cerrahisi olarak adlandırılır. Bunun için eğri omurlara takılacak vidalara ve bu vidalardan geçen manyetik çubuklara başvurulur. Ameliyat nöromonitorizasyon eşliğinde yapılır.

Skolyoz Ameliyatı – Füzyonsuz

Skolyozun nihai tedavisi amacıyla füzyonsuz cerrahi geliştirilmiştir. Burada tüm omurlara değil sadece eğriliğin başladığı ve bittiği omurlara vida takılır ve arasından bir ip geçirilir, gerdirilir. Tedavi, omurganın büyümesiyle birlikte bu ipin gerilerek skolyozu yavaş yavaş düzelteceği prensibine dayanır. Sadece büyümesi devam eden hastalarda uygulanabilir.

Skolyoz Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Skolyoz tedavisi ile ilgili hasta ve hasta yakınlarımız tarafından sıkça sorulan sorulara yanıt verdik.

Skolyoz tedavisi var mı?

Evet, skolyoz tedavisi vardır. Skolyoz günümüzde yüzde yüz tedavi edilebilir bir hastalıktır. Gerekli olgularda eğri olan omurga skolyoz ameliyatı ile düz bir hale getirilebilir. Cerrahinin yanı sıra ameliyata uygun olmayan küçük yaştaki çocuklar için korse ve manyetik rod tedavileri değerlendirilebilir. İleri yaş olgularda yani erişkin skolyozda ise cerrahiden önce enjeksiyon uygulamaları ile hastaya şifa sağlanmaya çalışılabilir.

Skolyoz tedavisi nedir?

Günümüze dek skolyoz için birçok tedavi seçeneği geliştirilmiştir. Hastanın ihtiyacı olan tedavi ne ise o doğrultuda bir planlama yapılır ve hastaya uygulanır. Füzyon ameliyatı, iple gerdirme ameliyatı, korse, manyetik rod sistemleri, fizik tedavi uygulamaları skolyoz tedavisinde uygulanabilen tedavi seçeneklerinden bazılarıdır.

Skolyoz tedavisi nasıl olur?

Skolyoz ameliyatı, omurgaya yerleştirilen vidalar ve metal çubuklar ile eğri omurganın düzeltilmesini ve kemik çimentosuyla sağlamlaştırılmasını içerir. Skolyozda nihai tedavi olarak uyguladığımız tedavi budur. Ancak korse, kontrollü uzatılabilen rod çubukları, fizik tedavi gibi farklı tedaviler de mevcuttur. Ayrıca bir diğer cerrahi yaklaşım olan ipli skolyoz da son yıllarda değerlendirilmektedir. Uygun olgularda ip tek başına ya da füzyon ile kombine şekilde kemik gelişimi halen devam eden çocuk hastalara uygulanabilir.

 Skolyoz tedavisi ne kadar sürer?

Skolyoz tedavisi bir süreçtir ve planlanan tedaviye göre süre değişir. Örneğin 4-5 yaşında skolyoz tanısı konulan bir çocuğa ameliyat yapılamayacağı için korse ya da manyetik rod tedavisi uygulanıp, 13-14 yaşında nihai ameliyatı düşünmek gerekebilir. Süreç ameliyatla devam eder. Ameliyatın ardından hasta 1,3,6 ve 12. aylarda yapılan kontrol muayeneleri ve filmlerle takip edilir.

 Skolyoz tedavisi İstanbul için hangi merkezlerde yapılabilir?

Ülkemizde skolyoz tedavisi birçok merkezde yüksek başarı oranlarıyla yapılabilmektedir. Skolyoz tedavisi İstanbul’da repütasyonu yüksek birçok klinikte başarıyla uygulanmaktadır. Biz de İstanbul’da Liv Hospital Omurga Cerrahi Merkezimizde hastalarımıza hizmet vermekteyiz.

 Skolyoz tedavisi için hangi doktora gidilir?

Skolyoz tedavisi ortopedi ve travmatoloji ihtisası yapmış hekimlerce uygulanmaktadır. Ortopedi disiplini içinde eklem cerrahisi, omurga cerrahisi, onkolojik cerrahi gibi farklı alanlardan mevcuttur. Skolyoz, omurganın bir hastalığı olduğu için ailelerin/hastaların omurga cerrahisi üzerine uzmanlaşmış bir ortopedi uzmanına başvurmaları önerilebilir.

 Skolyoz tedavisi boy uzatır mı?

Evet. Omurga sağa/sola doğru eğrildiğinde, omurga dik bir şekilde durmadığından çocuğun boyu daha kısa görünür. Ancak ameliyatla birlikte omurga düz bir hal alır. Böylece tedavinin ardından çocuğun boyu genellikle 1-2 cm kadar uzamış olur.

 Skolyoz tedavisi korse nedir?

Skolyoz korsesi, skolyozu durdurmada kullanılan bir tedavidir. Korse, kişiye özel üretilir ve uzun saatler kullanılması gerekir. Bazı hastalarda eğriliğin ilerlemesini durdurabilir ya da yavaşlatabilir. Ancak bazı hastalarda korse ile olumlu sonuç elde edilemeyebilir. Eğriliğin genetiğinde/kodunda ilerleme trendi var ise korseye rağmen eğrilik ilerleyecektir. Burada farklı tedavi yaklaşımlarını değerlendirmek gerekir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?