
Skolyoz Tedavisinde Füzyon
Skolyoz Tedavisinde Füzyon ya da Spinal Füzyon Ameliyatı. Skolyoz cerrahisinde en sık uygulanan yöntemdir. Ameliyatın temeli skolyoza neden olan eğrilmiş omurların düzeltilerek birbirlerine kaynatılmasıdır.
Füzyon Nedir?
Füzyonun kelime anlamı kaynaştırma, yapıştırmadır. Skolyoz cerrahisinde uyguladığımız füzyonda da eğrilmiş omurları (vertebraları) düzelterek birbirine kaynatırız. Bu kaynama için de vertebraların arasında yerleştireceğimiz çeşitli maddelere (greftlere) ihtiyaç duyarız. Bunlar nelerdir?
- Otogreft: Hastanın kendisinden alınan maddedir. En sık kullanılan yöntemdir. Omurlardan, kalçadan, kalça kemiğinden ya da vücudun farklı bir kemiğinden alınabilir.
- Allogreft: Çeşitli nedenlerle hastanın kemiklerinden greft elde edilemiyorsa allogreft düşünülür. Greftin kadavranın kemiğinden elde edilmesidir. Bu yöntemin bir artısı greft almak için hastaya ilave bir işlem yapılmadığından ameliyat sonrası ağrının bir nebze daha düşük olmasıdır. Ancak kaynama kapasitesi de görece daha düşüktür.
- Sentetik greftler: Gelişen teknolojiyle kalsiyumdan elde edilen sentetik maddelerdir. Skolyoz ameliyatını sıklıkla çocukluk çağında yaptığımız için çocukların olağan gelişimi bu sentetik maddeye yardımcı olur. Omurlar zaman içinde birbirine kaynar.
Skolyoz Tedavisinde Füzyon Ameliyatı Nedir?
Spinal füzyon ya da posterior spinal füzyon ameliyatında çeşitli vidalar ve metal parçalar kullanılır. Eğilmiş omurga, doğal konumuna getirilir. Bunun için gerek duyulan her bir omura karşılıklı iki vida yerleştirilir. Bu vidaların arasından yine karşılıklı olarak iki metal çubuk geçirilir. Bu metal çubukları skolyozun derecesi doğrultusunda eğmek mümkündür. Cerrahi enstrümanlarla metal çubuklara şekil verilir, omurga bir tren yolu gibi düz bir hale getirilir. Vidalar sıkılarak metal çubuklar sabitlenir.
Skolyoz Tedavisinde Füzyon Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?
Füzyon ameliyatında eğri olan omurlar birbirine kalıcı olarak sabitlenir. Böylece omurga düzelir. Ancak omurganın gelişimi artık durmuş olur. Bu nedenle füzyon ameliyatı uygulayacağımız çocukların gelişimlerinin tamamlanmış olmasını isteriz. Bu da genellikle 14-15 yaş ile birlikte olur.
Füzyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Füzyon ameliyatı açık cerrahiyle yapılır. Hasta yüz üstü yatırılır. Eğri olan omurların üzeri açılır. Vida, metal çubuk ve greftler ile omurganın eğrilmiş kısmı normal haline yeniden kavuşturulur.
Ameliyat Sonrası Süreç
Ameliyat sonrası yatış süresi 4-5 gündür. Ameliyattan hemen sonra hastanın ağrıları olur, bu durum normaldir. Ameliyatın ertesi günü ve sonraki günler bu ağrı azalarak yok olur. Ameliyattan bir sonraki gün çocuğumuzu ayağa kaldırır ve yürütürüz. Ağrıları azaldığında, yürümesi kuvvetlendiğinde ve tuvaletine gidebildiğinde taburculuğunu planlarız. Ameliyattan 2 hafta sonra hastamız kontrole gelir ve dikişleri alınır. Ameliyattan sonra 3-4 ay korse kullanmak da gerekebilir.
Taburculuk sonrası 3 hafta boyunca evde istirahat öneriyoruz. Bu süre içinde çocuk evde yürüyüş yapabilir. Ancak egzersiz ve zorlayıcı hareketlerden kesinlikle uzak durmalıdır. Öne doğru eğilme, sağa-sola esneme gibi basit hareketleri dahi yapmamak gerekir.
3. haftadan itibaren okula ve kısmen de olsa günlük yaşantısına dönebilir. 6.aydan sonra yüzme, bisiklet, koşu gibi sporları yapabilir. Ameliyatın 1. yılıyla birlikte de dilediği gibi hareket etmeye başlayabilir. Çocuğun aşırı temaslı ve zorlayıcı (boks, halter, buz hokeyi vd.) sporlara ilgisi varsa bunları yapmadan önce de ameliyatı yapan ortopedi hekimine danışmak gerekir.
Füzyon ameliyatı sonrası omurlar (vida takılan omur sayısına göre) artık tek bir parça haline gelmiştir. Sağlıklı bir omurgada her bir omurun tek başına az da olsa bir hareket kabiliyeti vardır. Ancak skolyozu tedavi etmek için yaptığımız füzyon ameliyatı sonrası bu hareketlilik artık olmaz. Bu nedenle çocuğumuz sağlıklı yaşantısına, sporuna, okuluna geri dönse de bazı hareketleri yaparken zorlanabilir, ağrı yaşayabilir. Buradaki önemli belirleyici kaç adet ve neredeki omura müdahale edildiğidir.