Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Omurganın sağa veya sola doğru rotasyonel bir eğriliği olan, omurganın C veya S harflerine benzer bir yapıda olmasını ifade eden skolyozun nihai tedavisi ameliyattır. Skolyoz tedavisine yönelik farklı prosedürler olmakla birlikte, skolyoz ameliyatı denildiğinde akla gelen ilk yaklaşım eğri olan omurga segmentinin cerrahi ile düzeltilmesidir. Bu işleme füzyon adı verilir. Füzyon ameliyatında her bir omura vidalar yerleştirilir. Bu vidaların arasından metal çubuklar geçirilir. Yapılan cerrahi manevralarla omurga optimal düzlüğe kavuşturulur. Peki, skolyoz ameliyatı ne zaman, nasıl ve kimlere yapılabilir?
Kime, Ne Zaman Yapılır?
Skolyoz ameliyatı için temel kriter kişinin kemik gelişiminin tamamlanmış olmasıdır. Zira skolyoz cerrahinde ayrı ayrı omurlardan oluşan omurga vida ve çubuklar ile tek bir parça haline getirilir. Omurga kemikleşmiş düz bir yapıya bürünür. Ameliyatın ardından çocuğun hareketliliğini sekteye uğramaz, yaşamına akranlarıyla birlikte sağlıkla devam edebilir. Ancak bu müdahale sonucunda omurga artık büyüyemez. Bu nedenle omurgası halen büyümekte olan çocuklara bu ameliyat yapılamaz. Peki, bu durumda omurgası büyüyen skolyozlu çocuklara ne yapmak gerekir? Çocuk nihai ameliyata hazır yaşa gelinceye dek yapılan farklı müdahalelerle skolyozu yönetmek ve eğriliği belirli bir seviyede tutmak amaçlanır. Korse tedavisi ya da büyüyen manyetik çubuklar düşünülebilir.
Skolyoz ameliyatı için bir diğer önemli kriter de eğriliğin derecesidir. 30-35 dereceye kadarki eğriliklerde genellikle ameliyat düşünülmez. Ancak eğrilik açısı 40 ve üzerine çıkmaya başladığında ameliyat önemli bir tedavi seçeneği olarak gündeme gelir. Zira, bu derecelerde dışarıdan bakıldığında çocuğun sırtında ciddi bir asimetri göze çarpabilir. Ayrıca iç organlar da bu eğrilikten dolayı zarar görmeye başlayabilir.
Yetişkinlerde görülen skolyozda da her zaman ameliyat düşünülebilir. Ancak burada eğri omurgayı düzeltmekten çok kişinin semptomlarını hafifletmek ilk aşamada amaçlanır. Bu nedenle cerrahiden önce enjeksiyon uygulamaları ve fizik tedavi ile hastaya fayda sağlanmaya çalışır. Bir neticeye varılamazsa cerrahi tedavi planlanır.
Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat genel anestezi altında, ameliyathane ortamında yapılır. Hasta yüzüstü yatırılır. Omurga hizası boyunca bir kesi açılır. Genellikle eğri olan segmentin bir altı ve bir üzeri arasındaki omurlara pedikül vida sistemleri yerleştirilir. Ardından bu vidaların arasından dikine metal çubuklar geçirilir. Ameliyat esnasında omurganın eğriliği derotasyon manevraları ile düzeltilir. Yani hasta ameliyattan çıktığında omurgası optimal halde düzeltilmiş olur. Ameliyat boyunca ayrıca nöromonitorizasyon sisteminden yararlanılır. Bu teknoloji ameliyat esnasında sinir dokulara herhangi bir zarar verilmesinin önüne geçilmesini sağlar.