• 0

Kadınlarda Yaşlanmaya Bağlı Kemik Erimesi

Kadınlar yaş aldıkça kemik erimesi yani osteoporoz riski ile karşı karşıya gelebiliyorlar. Özellikle menopoza girme ile birlikte bu süreç başlıyor. Bunun nedeni de östrojen seviyesindeki düşüş oluyor. Menopoza giriş yaşı toplumdan topluma değişebiliyor. Dünyadaki genel aralık ise 45 ila 55. Ülkemizde ise kadınlar için genellikle 48 ila 51 yaşları arasında menopoz döneminin başladığı belirtiliyor. Nihayetinde menopoz ile birlikte kemikler eriyebilir, dirençlerini kaybedebilir. Bunun sonucunda da basit düşmelerde dahi kemik kırıkları görülebilir. Omurgada ve/veya eklemlerde kırıklar olabilir. Bu kırıklar da hastada ağrıya ve hareket kaybına yol açar. Kırık, omurgadaysa hastanın nefes darlığı, boy kısalması, kamburlaşma gibi farklı şikayetleri de olabilir. Hastalara tavsiye edilen erken yaşlardan itibaren kemiklerini güçlendirmeleridir. Bu tür problemlerle karşılaştıktan sonra artık yapılması gereken ise hastalığın tedavisi olur.

Osteoporoz Nedir?

Osteoporoz yani kemik erimesi, kemiklerin zayıflaması ve daha kırılgan bir hal almasını ifade eder. Bunun nedeni de kemiklerin içindeki kalsiyumun azalmasıdır. Kadınlarda daha sık görülür. Erkeklerde de kemik erimesi olmasına rağmen kadınlarda daha yoğun ve hızlı bir erime söz konusudur. Menopoz dönemine kadar yıllık binde 5 gibi bir kemik kütle kaybı söz konusuyken, menopoz döneminde bu oran yıllık yüzde 2-3 seviyesine çıkar. Nihayetinde zaman içinde belli bir yaşa gelindiğinde kadınlar kemik kütlelerinin neredeyse 4’te 1’ini kaybetmiş olabilir. Kişide ne derecede bir kemik kaybı olduğu kemik yoğunluğu ölçümü ile tespit edilebilir.

Osteoporoz Tedavisi

Yaşlanmaya bağlı osteoporoz aslında normal bir süreçtir. Bu nedenle osteoporoz tedavisi değil osteoporozu yönetme, osteoporozla mücadele gibi terimlerin kullanımı daha doğru olabilir. Burada egzersizler, ilaç kullanımı, D vitamini takviyesi kemik erimesini engellemeye/azaltmaya yönelik yapılması gereken ilk hamlelerdir. Osteoporozun yol açabileceği kırıkların tedavisi ise farklı bir konudur ve cerrahiye başvurmak gerekebilir. Örneğin omurga kırıklarından omurgayı stabilize etmeye yönelik girişimler yapılabilir. Ancak bu her hastaya cerrahi müdahale yapılması gerektiği anlamına da gelmez. Yine eklem hasarlarında da alçı, atel gibi uygulamalar ve ileri olgularda cerrahi müdahaleler gündeme gelebilir.

Osteoporozla Mücadele: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kemik erimesinden korunmak için kişilerin yaşam biçimlerinde aslında kolaylıkla yapabilecekleri küçük değişikler büyük farklar yaratabilir. Bunlar nelerdir?

  • Düzenli spor: Her gün yokuşsuz bir alanda 30-40 dakika tempolu yürüyüş dahi size yarar sağlar.
  • Süt ve süt ürünleri tüketimi
  • Sigara kullanmama
  • Tuzu kısıtlama
  • Çay, kahveyi azaltma
  • Et tüketimini kararında tutma, zira aşırı protezin tüketimi kemik erimesini artırabilir.
  • D vitamininden yararlanma: Doğal D vitamini kaynağı güneştir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?