• 0

Adölesan İdiyopatik Skolyoz

Adölesan idiyopatik skolyoz ya da ergenlik döneminde görülen nedeni açıklanamayan skolyoz genellikle 10 ila 15 yaş arası çocuklarda görülür. Ergenlikte ya da ergenliğin öncesinde gözlenir.  Hastalık hiçbir belirti vermeyebilir ve omurgadaki eğrilik gözle görülür bir hal aldığında çocukta skolyoz olduğu fark edilebilir. Bazense uzun süreli bel ağrısı, kas spazmı gibi farklı belirtiler söz konusu olabilir. Adölesan idiyopatik skolyoz, skolyozun yaygın görülen bir halidir. Tüm skolyoz olgularında olduğu gibi kız çocuklarında daha sık izlenir. Skolyozun bu tipinin kızlarda görülme riski erkeklerin neredeyse 2 katıdır. Ayrıca deformitenin ilerleme seyri de daha agresiftir.

Hastalığın tanısı bir omurga cerrahı tarafından yapılan fiziksel muayene, röntgen ve gerekirse MR taraması ile konur. Omurgadaki eğriliğin derecesine göre uygun tedavi belirlenir. Deformitenin derecesine göre takip, korse ya da cerrahi yaklaşım gibi tedaviler değerlendirilir, planlanır ve tedaviye başlanır.

Yol Açtığı Sorunlar

Omurganın eğrilmesi ile birlikte çocuğun omuzları, bel oyukları orantısız bir hal alır. Bu da vücudun tüm görünümünü olumsuz etkiler. Ergenlikte fiziksel görünümlerine takıntılı olabilen çocuklar için bu durum psikolojik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bir omurga cerrahının yanı sıra bir psikolog ile de görüşülmesi de faydalı olabilir.

Göğüs kafesi deformitesi, kalp ve akciğer sorunları gündeme gelebilir. Bunlar ciddi sorunlardır. Bu tip problemler ortaya çıkmadan omurgadaki eğrilik aşırılaşmadan skolyozun tedavi edilmesi önemlidir.

Skolyoz tedavi edilmezse ve kişi yaşamına o şekilde devam ederse ilerleyen yıllarda sorun dramatikleşebilir. Yetişkinlikte olabilecek omurga dejenerasyonları eğriliği artırabilir, kemik ve eklemlere zarar verebilir. Omurgada kronik ağrıya neden olabilir.

Adölesan İdiyopatik Skolyozun Tedavisi

Skolyozdaki en önemli kavram açıdır. Omurgadaki eğriliğin açısına yani derecesine göre çocuk için en uygun olan tedavi belirlenir.

Takip: Omurgadaki eğriliğe müdahale etmemek ve düzenli olarak takip etmek 20-25 derecelik skolyozlarda düşünülebilir. Deformitenin derecesi dramatik olarak artmadığı sürece takip yeterli bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Korse: Skolyozun derecesi 25-30 derecelere ulaştıysa deformitenin ilerlemesini önlemek için korse tedavisi düşünülebilir. Kimi zaman hafif de olsa eğrilikte düzelmeler de görülebilir. Skolyoz korsesini günün neredeyse tamamında kullanmak gerektiği unutulmamalıdır.

Cerrahi tedavi: Günümüzde omurgadaki eğriliği düzeltecek tek tedavi cerrahidir. Omurgadaki eğrilik 40 dereceleri bulduysa cerrahiyi bir seçenek olarak düşünmeye başlamak gerekir. Buradaki temel soru çocuğun kemik gelişiminin tamamlanıp tamamlanmadığıdır. Tamamlanmışsa füzyon cerrahisi ile omurgadaki eğrilik metal vida ve çubuklar yardımıyla düz bir hale getirilebilir. Skolyoz düzelir. Çocuk yaşamına sağlıkla devam eder. Ancak kemik gelişimi halen devam ediyorsa bu ameliyat uygulanamaz. Neden? Çünkü füzyon ameliyatı omurganın gelişimini durdurur ve sadece gelişimini tamamlamış omurgaya uygulanabilir. Bu durumda büyüyen manyetik rod sistemleri gibi (bir nevi vücudun içine korse takmak) omurgadaki eğriliği kontrol altında tutabilecek öncü ameliyatlar düşünülebilir. Kemik gelişimi tamamlandığında da nihai cerrahi olarak füzyon uygulanır.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?