• 0

Yarım Diz Protezi

Diz ve omuz eklemi vücudun ağırlığını taşıması nedeniyle kireçlenmeye en yatkın iki eklemdir. Kireçlenme, eklem içerisindeki kıkırdak dokularının harabiyetidir. Hareket güçlüğü ve ağrı ile karakterizedir. Diz ekleminin kireçlenmesinde hasta yürümekte dahi zorluk çekebilir. Hareket kısıtlılığı, tutukluk, takılma hissi, şişlik gibi şikayetleri olur. Fonksiyonunu kaybetmiş diz ekleminin fonksiyonlarına yeniden kavuşabilmesinin tek yolu diz protezidir. Burada iki tip protez vardır; yarım diz protezi ve total diz protezi. Dizin özellikle tek bölgesinde kireçlenme varsa (genellikle dizin iç kısmında olur) yarım diz protezlerinden yararlanılabilir. Hastanın fiziksel muayenesi, semptomları, röntgeni ve MR taramasıyla yarım diz protezinin hasta için uygun olup olmadığına karar verilir.

Yarım Diz Protezinin Avantajları

Yarım diz protezinin total diz proteziyle kıyaslandığında öne çıkan bazı avantajları vardır. Bunlar nelerdir?

  • Hastanın dizinde çok daha küçük bir kesi yeri açılır.
  • Enfeksiyon riski daha azdır. Enfeksiyon riski düşük olsa da yara yerinde kızarıklık, ısı artışı, ağrı ve yaradan akıntı gelmesi gibi durumlar görülebilir. Bu durumda zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.
  • Yara iyileşmesi daha hızlıdır.
  • Kanama miktarı daha azdır.
  • Diz eklemi tamamen değiştirilmediği için hastalar günlük yaşama daha hızlı dönerler.

Yarım Diz Protezi Ameliyatı

Ameliyat genel anestezi altında ameliyathane koşullarında yapılır. Yarım diz protezi ameliyatı dizin ön kısmında açılan küçük bir kesiden cerrahi enstrümanların eklem içine yerleştirilmesiyle yapılır. İlk olarak hasar görmüş kemik parçaları temizlenir. Ardından buraya uyluk ve kaval kemiğine tutunan implantlar yerleştirilir ve iki implant arasına da özel bir ara madde konumlandırılır. Ameliyat ortalama 1 saat içinde tamamlanır. Yarım diz protezlerinin ömrü total diz protezlerine benzerdir. 15-20 yıl kadar bir ömrü vardır. Hastanın yaşam biçimine göre kullanım süresi daha da artabilir.

Yarım Diz Protezi Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası cerrahi bölgede ağrı, hareket zorluğu olur. Bu normaldir. Ameliyatın faydasını tamamen görmek için bir süre beklemek gerekir. Hastalar ameliyat gününün akşamı ve ameliyatın ertesi günü yürütülür. Bir iki gün içinde de taburculukları planlanır. Ameliyat sonrası hastaya egzersiz programı verilir. Hastaların evde istirahat etmesi ve 10-15 gün kadar koltuk değneği yardımıyla yürümesi gerekir. Bu sürenin geçmesiyle birlikte hastanın cilt yaraları iyileşir, ağrıları azalır ve hareketliliği artmaya başlar. Hastanın ağrılarının tamamen geçmesi bir ayı bulabilir. Doktor kontrolünden sonra hastalar koltuk değneksiz olarak günlük yaşamlarına sağlıkla geri dönebilir. Hastaya varis çorabı ve kan sulandırıcı kullanması önerilebilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?