Yanlış Oturmak Omurgaya Zarar Verir mi ?
  • 0

Yanlış Oturmak Omurgaya Zarar Verir mi ?

Yanlış Oturmak Omurgaya Zarar Verir mi ? Yaşam biçimimize bağlı olarak omurgamız hasar alabilir, yıpranabilir. Sürekli hareketsiz olmak ve uzun saatler masa başında oturmak omurgayı zayıflatabilir. Omurganın üzerine fazla ağırlık binebilir. Neticede bel, boyun, sırt ağrıları ortaya çıkabilir. Disklerde yıpranma görülebilir. Yanlış oturmak bel ağrısına hatta zaman içinde ileri yaşla birlikte bel fıtığına dahi yol açabilir. Ancak skolyoza yani omurga eğriliğine neden olmaz.

Omurga Neden Ağrır?

Omurga, sırt, bel ve boyundan oluşur. Omurganın herhangi bir bölümünde ağrı oluşabilir. Toplumumuzda bel ağrısı şikayeti yaygındır. Neredeyse her 10 kişiden 8’i yaşamının bir döneminde bel ağrılarından muzdarip olur. Bel ağrısı omurganın diğer kısımlarına da yansıyabilir. Kişi yer yer sırtında ve boynunda da ağrı duyabilir.

Yanlış Oturmak Bel Fıtığı Yapar mı?

Kişi sürekli hareketsiz kalmaya devam ederse, oturma pozisyonu yanlışsa, sandalyesi konforsuzsa ve kilo alırsa özellikle yaşlanmayla birlikte bel fıtığı riski söz konusu olabilir. Zaten yaşlanmayla birlikte omurga ve omurgadaki diskler esnekliğini kaybetmeye başlar. Kişinin hareketsiz bir yaşam biçimi varsa omurganın esnekliği daha kolay kaybolur. Nihayetinde çeşitli omurga hastalıkları ortaya çıkabilir.

Ofis Ortamında Sık Yapılan Ortopedik Hatalar

  • Sürekli eğri, biçimsiz, iki büklüm şekilde oturmak
  • Yanlış sandalye kullanmak (sırtı, oturma pozisyonu, yüksekliği, hatta kolçakları ayarlanabilen kişinin kendi vücuduna göre kişiselleştirebileceği sandalyeler tercih edilmelidir)
  • Klavyeyi ve monitörü uygunsuz (göz hizasından yüksek ya da alçak) konumlandırmak
  • Çok ağır olsun ya da olmasın sürekli yük taşımak
  • Ani yük kaldırmak
  • Ayakların havada kalması, yere basmaması

Omurga Ağrıları Nasıl Geçer?

Yukarıdaki bahsettiğimiz hatalar sonucu ortaya çıkan ağrılar çoğu zaman kısa süre içinde geçer. İstirahat etmek, hafif egzersizler yapmak, doğru oturuş pozisyonunu ayarlamak, gerekirse ağrı kesici kullanmak bu ağrıları birkaç gün içinde ortadan kaldırabilir. Ancak kimi zaman ağrı bu şekilde geçmez. Fizik tedavi, ağrının olduğu bölgeye uygulanan lokal enjeksiyon, yatak istirahati ve ilaçlar ile ağrının giderilmesi amaçlanır. Bazı sınırlı olgularda ise hastada bel ya da boyun fıtığı görülebilir. Fıtığın omuriliğe bası yapmadığı olgularda yukarıda bahsettiğimiz tedavilerle sonuç alınmaya çalışılır. Ancak hastanın ağrıları şiddetlenmiş ve hareketliliği zarar görmüşse cerrahi tedavi düşünülebilir. Öte yandan fıtık hastanın omuriliğine bası uyguluyorsa hastanın ağrısı olup olmadığına bakılmaksızın mutlaka cerrahi tedaviye başvurulur. Omurilik üzerindeki bası ortadan kaldırılır.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?