
Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir?
Tenisçi dirseği ya da lateral epikondilit hastalığı olarak bilinen ortopedik bir hastalıktır. El bileğini geriye doğru çeken kas ve tendonların sürekli zorlanması, aşınması ve yırtılması ile karakterize bir sağlık sorunudur. En önemli nedeni el bileğinin aşırı kullanımıdır. Bu kullanım da sürekli olarak ön kol kaslarını gerer, zaman içinde aşındırır hatta ufak yırtılmalara yol açar. Bu olgu tenisçi dirseği veya lateral epikondilit olarak isimlendirilir. Lateral epikondilit basitçe dirseğin dış kısmındaki kaslara ait tendonların kemikle birleştiği bölümde oluşan dejenerasyondur.
Tenisçi Dirseği Kimlerde Görülür?
Tenisçi dirseği sadece tenis oyuncularında görülen bir problem değildir. Sürekli el bileğini kullanan sporcularda, bazı meslek gruplarında ve ev hanımlarında görülebilen bir hastalıktır. En sık 30-50 yaş arası görülür. Lateral epikondilit şu kişilerde daha çok görülebilir:
- Tenisçiler
- Boyacılar
- Tesisat işi yapanlar
- Marangozlar
- Ev hanımları
- Temizlik çalışanları
- Sürekli ekran başında çalışanlar
Tenisçi Dirseği Belirtileri
Tenisçi dirseği, dirseğin dış kısmında hissedilen ağrı ile karakterizedir. Ağrı, kemik çıkıntısı üzerinde yoğunlaşır ve ön kola doğru iner. Dirseğin hareket kabiliyetinde azalma görülür ve hareketle birlikte ağrı artar. Hastalar bu ağrıyı hassasiyet olarak da yorumlayabilir. Tenisçi dirseğinin öne çıkan belirtileri şöyledir:
- Dirseğin dış bölümünde ağrı ve hassasiyet
- Özellikle bilekten güç alınarak yapılan hareketlerde (çaydanlık kaldırma gibi) dirsekte ağrı
- El bileğiyle yapılan daha basit hareketlerde (yumruk yapma, kapama açma, el bileğini geriye çekme gibi) dahi ağrı hissetme
- Ön kol kaslarında ağrı, hassasiyet
Tenisçi Dirseğinin Tedavisi
TeLateral epikondilit olgularının büyük bir kısmında cerrahi tedaviye gerek olmaz. Her 10 vakadan yaklaşık 9’u konservatif tedavi ile çözülebilir. Burada esas olan ortopedi uzmanı, fizik tedavi uzmanı ve fizyoterapist tarafından iletilen el kol egzersizlerinin yapılması ve dinlendirilmesidir. Ayrıca tenisçi dirseğinde ortezi, epikondilit bant veya epikondilit ortezi olarak bilinen dirsek bandının kullanılması gerekir. Dirsek ağrısını dindirmek için ise 20-30 dakika kadar dirseğe buz uygulamak faydalı olur. Lateral epikondilit ilk bakışta basit görünen bir hastalık olabilir. Ancak ağrı ve hareket güçlüğüne yol açtığı için mutlaka tedavisini yapmak gerekir. Tedavi edilmeyen Lateral epikondilit olgularında kas ve tendonlarda kronik enflamasyon ve ağrı gelişebilir.
Tenisçi Dirseğinin Cerrahi Tedavisi
Lateral epikondilit medikal uygulamalar, egzersiz, fizik tedavi ile çözülemediyse eklem içi enjeksiyonlar düşünebilir. Hasta bu tedaviden de fayda görmediyse cerrahi tedavi değerlendirilir. Ameliyat artroskopik olarak yani kapalı yöntemlerle yapılır. Dirsek eklemi görece daha küçük ve hassas dokulardan oluştuğu için kullanılan artroskop da diz ve kalçada kullanılan artroskoplardan daha incedir. Ameliyatta hasar almış tendon, yapışma yerinden ayrılır. İlgili bölge temizlenir ve tendon yeniden dikilir. Ameliyat sonrası kol bir süre alçıya alınabilir.
Tenisçi Dirseği Hakkında Sık Sorulan Sorular
Tenisçi dirseği olan veya olup olmadığını merak eden hastalarımızın sık sorduğu sorulara yanıt verdik.
Tenisçi dirseğim olduğunu nasıl anlarım?
Tenisçi dirseğinin en önemli bulgusu dirseğin dış tarafında kemik çıkıntı üzerinde kendini gösteren ağrıdır. Bu ağrı ön kola, ele ve hatta parmaklara kadar yayılma eğilimindedir. Özellikle kişi eliyle bir cisim (sürahi, çaydanlık gibi) kaldırıp taşımaya çalıştığında bu ağrı netleşir. Dış dirseğe parmakla bastırınca hatta dokununca ağrı yoğun olarak hissedilebilir.
Tenisçi dirseği kendi kendine geçer mi?
Evet. Kişi istirahat ettiğinde, tenisçi dirseğine yol açan hareketleri yapmadığında tenisçi dirseği çoğu zaman kendiliğinden geçer. Herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz.
Tenisçi dirseğinde kolun neresi ağrır?
Tenisçi dirseğinde ağrı dirseğin dış, kolun ön kısmındadır. Ağrının kaynağı da zaten ön kol ve dış dirseği birbirine bağlayan kaslardaki zedelenmedir.
Tenisçi dirseği ilerlerse ne olur?
Tenisçi dirseğinin tedavi edilmediği ve ilgili kaslara hasar veren aktivitelere devam edildiği takdirde başlangıçta basit bir sorun olarak görünen tenisçi dirseği komplike bir hal alabilir. Kas ve tendonlarda enfeksiyon olabilir, ilgili dokuların stabilizasyonu azabilir ve gevşeklik görülebilir. Ağrı kronikleşebilir.
Tenisçi dirseğinde dirsek şişer mi?
Aşırı bir şişlik olmaz. Ancak özellikle ilk semptomlar ortaya çıktığında dirsekte hafif bir şişlik görülebilir.
Tenisçi dirseğinde hangi kas etkilenir?
Tenisçi dirseği ön koldan gelen ve dirseğin dış kısmına devam eden kasın kemiğe yapıştığı bölgede oluşan harabiyetten kaynaklanır. Buradaki kasa ekstansör karpi radialis brevis denir.
Tenisçi dirseğinde elde uyuşma olur mu?
Evet yapabilir. Dirseğin kemikli kısmından başlayan ağrı ele kadar devam edebilir. Elde özellikle hissizlik uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.
Tenisçi dirseği ameliyatsız geçer mi?
Tenisçi dirseğinde ameliyat bazı sınırlı olgularda tercih edilen tedavi biçimidir. Hastanın ağrısı ve hareket güçlüğü istirahat, ağızdan alınan ilaçlar, kremler vs. ile geçmiyorsa eklem içi enjeksiyonlara ve/veya fizik tedaviye başvurulabilir. İnce bir iğne ile dirsek içine kortizon enjekte edilebilir, ayrıca PRP gibi uygulamalara da başvurulabilir. ESWT adı verilen şok dalgalarıyla ilgili bölgenin kanlanması ve iyileşmenin hızlanmasına yönelik prosedürler düşünülebilir.
Tenisçi dirseği hangi parmaklarda uyuşma yapar?
Küçük parmak ve yüzük parmakta uyuşma daha sık olur. Tenisçi dirseğinde dirsekte başlayan ağrı parmak uçlarına kadar yayılabilir. Elde ve parmaklarda özellikle hissizlik ve uyuşma gündeme gelebilir. Hastalar en sık yüzük parmakta ve küçük parmakta uyuşma gibi şikayetlerle hekime başvurur.