Tendinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Tendinit, tendon iltihabı anlamına gelir. Tendon kasları kemiğe bağlayan dokuya verilen isimdir. Bu bağlar hareket etmemizi ciddi katkıda bulunur. Tendonlar aşırı zorlama, tekrarlayan aktivite ve travma gibi çeşitli nedenlerle tahriş olabilir, tendinit ortaya çıkabilir. Tendinit en sık omuz, dirsek, ayak bileği gibi eklemlerde olur. Ağrı, eklem sertliği, hareket güçlüğü gibi semptomlarla kendini gösterir.
Tendinit vücudun neredeyse tüm eklemlerinde görülebilir. En sık oluştuğu eklemlerden biri dirsektir. Dirsek eklemi oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Tenis dirseği ve golfçü dirseği gibi ekleminin aşırı kullanıma bağlı ortaya çıkan rahatsızlıklar dirsekte tendinite neden olabilir.
Tendinit Neden Olur?
Tendinite yol açan unsurladan bazılar şöyledir:
- Yoğun egzersiz ve tendonların aşırı zorlanması
- Ani hareketler
- Travmalar
- Duruş bozukluğu
- Ağır yük kaldırılması
- Yaşlanma ile eklemlerde oluşan kireçlenme
- Diyabet
- Romatoid artrit
Tendon İltihabı Belirtileri
En önemli belirti eklemde ağrı olmasıdır. Bu ağrı genellikle hareketle birlikte olur. Tendon iltihabı belirtilerinden bazıları şöyledir:
- Hareketle birlikte ortaya çıkan ağrı
- Kaslardan gelen çatlama sesi
- Kaslarda güçsüzlük
- Hareket güçlüğü
- Tendonlarda şişlik
- Tenditin olduğu bölgede kızarıklık
Tendinitin Tanısı
Hastanın semptomları ve fiziksel muayene hastada tendon iltihabı olup olmadığını ortaya çıkarabilir. Gerekirse kan testi ve röntgen ile tanı kesinleştirilebilir. Bazı olgularda MR taramasına da ihtiyaç duyulabilir.
Tendinit Tedavisi
Tendon iltihabı tedavisiyle hastanın eklemindeki iltihaplanmayı gidermek, ağrılarını bitirmek ve hareket kabiliyetini yeniden kazandırmak amaçlanır. Temel tedavi ise istirahattir. Uzman hekim tarafından reçete edilen ilaçların da kullanılması gerekir. Gerekli durumlarda hekiminiz antibiyotik de reçete edebilir. Ayrıca fizik tedavi uygulamalarından da yararlanmak düşünülebilir. İltihaplanmış ekleme buz uygulaması yapmak da faydalı olabilir. Tüm bu uygulamaların sonuçsuz kaldığı yani ağrıyı dindirmediği, haraketliliği artırmadığı olgularda iğne tedavisi düşünülebilir. Tendondaki hasar düşünülenden fazla ise ve tendon da bir yırtılma varsa cerrahi tedavi gerekir.