Tekrarlayan Omuz Çıkığı
Omuz vücudun en hareketli eklemlerinden biridir. Hatta omuz eklemini vücudun hareket kabiliyeti en yüksek eklemi olarak da tanımlayabiliriz. Omuzun bu yüksek hareket becerisi insanoğluna çok büyük avantajlar sağlar. Ancak bu özellik aynı zamanda omuzun yerinden çıkmasını da kolaylaştırır. Özellikle aniden yapılan dışa ve yana açma hareketlerinde omuz zorlanarak yerinden çıkabilir. Omuz çıkıkları tedavi edilse dahi yerinden tekrar ve tekrar çıkabilir. Bu duruma tekrarlayan omuz çıkığı denir. En sık 18 ila 30 yaşları arasında görülen omuz çıkıkları kişide ağrıya neden olur ve omuzun hareketini güçleştirir. Omuz çıkıkları sıklıkla ani yaşanan travmaların bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Omuz Çıkıklarında Tekrarlanma Riski
Omuzu bir kez çıkan ve yerine yerleştirilen hastanın aklındaki en önemli soru omuzum yeniden çıkar mı? oluyor. Hastalar bu soruyu sormakta haklı, çünkü bir kez çıkan omuz gerçekten de yeniden çıkmaya her zaman meyil ediyor. Ancak buradaki riski düşürmek mümkün. Çıkan omuz yerine yerleştirildikten sonra 10 gün kadar bandaj, atel, omuzluk gibi aracalar ile hareketsiz halde kalmalıdır. Bu özellikle genç yaştaki hastalar için kritiktir. Omuzun stabilizasyonu sağlanmazsa çıkığın tekrarlama riski neredeyse yüzde 90’lardadır.
Omuz Çıkığının Tekrarlama Nedenleri
Omuz doğal konumundan çıkarken omuz eklemi ile çevre dokuları bağlayan bazı bağlar zarar görür. Omuz yerine yerleştirildiğinde bu dokular hemen iyileşmez. Çıkık tekrarladığında ise bu dokuların iyileşmesi neredeyse imkansız hale gelir. Ayrıca omuz başının bulunduğu yuvadaki kemiklerde de hasar oluşmaya başlar.
Tekrarlayan Omuz Çıkığı Tedavisi
Omuz çıkığı ilk kez yaşandığında ortopedi uzmanınca yapılan uygun manevra ile yerine oturtulabilir. Bu uygulama omuz her çıktığında yapılabilir. Ancak omuz birden fazla kez yerinden çıkmışsa ve fizik tedavi gibi uygulamalarla da sonuç alınamamışsa tekrarlayan omuz çıkığı ameliyatı değerlendirilmelidir. Uygun cerrahi müdahale ile omuz çıkığının tekrarlamasının önüne geçilebilir. Zira sürekli yerinden çıkan omuz ekleminde kireçlenme meydana gelebilmekte, omuz çevresindeki tendonlarda ve kaslarda hasar oluşabilmektedir. Tekrarlayan omuz çıkığı ameliyatı ile omuzun hareket becerisinin korunması, çıkığın tekrarlamaması ve çıkık esnasında hasarlanan yapıların onarılması amaçlanır.
Ameliyat sonrası omuzun bir süre ihtiyatlı bir şekilde kullanılması gerekir. İlk 3 hafta zorlayıcı egzersizler yapılmamalı, alışveriş yapmak, araç kullanmak gibi aktivitelerde bulunulmamalıdır. Tekrarlayan omuz çıkığı ameliyatı sonrası tamamen iyileşme süresi 6 hafta kadardır. Ameliyatı yapan ortopedi uzmanı omuzun ne zaman ve hangi ölçüde kullanılabileceği konusunda hastasını bilgilendirecektir.