• 0

Spor Yaralanmalarının Nedenleri

Yaşama sağlıkla devam etmek için spor yapmak oldukça değerli. Öyle ki spor kişinin hem zihnen hem bedenen hem de sosyal olarak daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Toplumun bir bölümü de bunun farkında ve amatör spor yapan kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Ancak nasıl profesyonel sporcular sakatlık yaşıyorsa nedenleri farklı olsa da amatör sporcular da sakatlık geçirebiliyor. Özellikle kış aylarında kasların elastikiyeti azaldığı için bu yaralanmalar daha sık görülüyor. Peki, nedir bu yaralanmalar?

  • Kas ve tendonlarda kopma
  • Kemikleri birbirine bağlayan dokularda gerilme
  • Omuz, diz ve ayak bileği gibi eklemlerde yaralanma, kırık
  • Menisküs yaralanması
  • Kemiklerde ödem oluşması, hatta kırılmaların meydana gelmesi

Peki, bu yaralanmaların nedenleri nelerdir? Bu yazımızda amatör olarak spor yapan kişilerde spor yaralanmalarının ortaya çıkma nedenlerine değindik. En sık yapılan hataları sıraladık.

En Sık Yapılan 7 Hata

  • Spora ısınmadan başlamak en önemli hatalardan biridir. Aslında spora başlamadan önce, ısınma egzersizleri yapmak ve kasları hazır hale getirmek herkesin bildiği bir kuraldır. Ancak ya zaman kısıtlılığından ya da sıkıcı geldiğinden ısınma bölümü bazen pas geçilir. Bu son derece yanlıştır. Isınma egzersizleri vücuttaki kan akışı ile dokulardaki oksijen miktarını artırır ve kaslara esneklik kazandırır. Bu esneklik de yaralanmaların önüne geçebilir. Isınmadan yapılan sporda kaslar halen soğuk ve gergin olacağından spor yaralanmaları kolayca ortaya çıkabilir. Örneğin menisküs yaralanması meydana gelebilir.
  • Spor öncesinde aşırı yemek yemek sakıncalıdır. Yemekten sonra kan dolaşımı kaslardan uzaklaşır ve daha çok sindirim sistemine yönelir. Bu da hem rahatsızlık hissine hem de erken yorulmalara neden olur. İnsülin hızla yükselebilir, egzersiz sırasında kan şekeri hızlıca düşebilir, kişi başı dönerek baygınlık geçirebilir. Spordan en az 1-2 saat kadar önce hafif yemek en iyisidir.
  • Su içmemek zaten sağlıksız bir davranışken, spor yaparken su içmemek daha da sağlıksız bir davranıştır. Egzersiz sırasında su tüketimi ihmal edilmemelidir. Yetersiz su alımı kas kramplarına neden olabilir. Kişinin yorgunluk, baş ağrısı ve bedenin ağırlaşması gibi şikayetleri gündeme gelebilir.
  • Spor yararken istikrarı korumak önemli, ancak yorgun ve bitkinseniz spor yapmak için iyi bir gün olmayabilir. Öyle ki müsabaka esnasında kişi dengesini dahi sağlayamayabilir, düşebilir, yaralanabilir. Bu nedenle yorgun günlerde ağır spordan kaçınılmalıdır. Dinlenmek bir alternatif olabileceği gibi istikrarını bozmak istemeyen kişiler de günü tempolu bir yürüyüşle geçirebilir.
  • Bazen sporun bir istikrar işi olduğu unutuluyor ve kişiler daha hızlı sonuç almaya çalışarak bedenlerini aşırı zorluyor. Kısa aralıklarla ve/veya aşırı yapılan antrenmanlar yaralanmalara neden olabiliyor. 1-2 gün arayla spor yapmak, vücudun dinlenmesine, kendini toparlamasına izin vermek en iyisi.
  • Özellikle gün içinde çalışan kişiler mecburen sporlarını günün geç saatlerinde yapabiliyorlar.  Ancak bu geç saatler çok da geç olmamalı. Bir saat vermek zor olsa da saat akşam 10-11’den sonra spor yapmak alışkanlık haline getirilmemelidir. Neden? Geç saatlerde yapılan spor uyku düzenini bozabilir. Kişinin hormonal ritmi bozulabilir, kortizol hormonu artabilir, vücudun dengesi olumsuz etkilenebilir.
  • Yanlış spor kıyafetleri ve ekipmanları seçmek de yaralanmalara neden olabiliyor. Kişi düzenli basketbol oynuyorsa mutlaka bir basketbol ayakkabı edinmelidir. Tenise yeni başlayan bir kişi 330 gram gibi ağır bir raket kullanmamalı, cinsiyeti ve kilosuna göre daha uygun bir raket seçmelidir. Doğru ekipmanı nasıl seçeceği konusunda doğru bilgiye ulaşmalı, daha tecrübeli arkadaşlarıyla konuşmalıdır.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?