
Spinal Enjeksiyon
Spinal enjeksiyon ya da iğne tedavisi. Bir hastalık neticesinde omurgada oluşan ağrıyı dindirmek için vücut dışından uygulanan ağrıyı durdurma/kesme/bloklama tedavileridir. Spinal enjeksiyonlar ameliyathane şartlarında genel veya lokal anestezi altında yapılır.
Spinal Enjeksiyon nedir?
Kişinin omurgasında var olan ağrıyı azaltmak ve mümkünse omurganın işlevlerini tekrar eski sağlıklı haline döndürmek için uygulanan işlemlerdir.
İğne Tedavisi Omurganın Hangi Bölümlerine Yapılır?
Omurganın birçok parçasına enjeksiyon yapmak mümkündür. Yaptığımız iğne tedavileri fıtıklaşmış disk çevresine, faset eklemlere, spinal sinir köklerinin çevresine, epidural aralığa ve sakroilyak eklemlere uygulanabilir.
- Fıtıklaşmış diskler: İki omur arasında yer alan küp şeklinde, süngersi dokulara disk denir. Fıtıklaşan veya yıpranan bir disk ağrı yapabilir. Bel fıtıkları omuriliğe bası yapmıyorsa ameliyat düşünülmez. Ancak bu durumda da hastanın ağrısı devam eder. Spinal enjeksiyonlar yoğun ağrısı olan fıtık hastaları için yararlı olabilir.
- Faset eklemler: Omurganın arka kısmında bulunan küçük eklemlerdir. Fonksiyonu omurların bükülmesine yardımcı olmaktır. Faset eklemler irrite ve inflame olabilir. Hasta ağrı hissedebilir.
- Spinal sinirler: Omurilik dalları olarak düşünebiliriz. Bunlar sinir dokularıdır. Kasların hareket etmesine, kol bacak gibi uzuvların tepki vermesine yardımcı olurlar. Bu sinirler hasar görebilir, tahriş olabilir ve ağrı ortaya çıkabilir.
- Epidural aralık: Bir üst maddede bahsettiğimiz spinal sinirleri kaplayan kılıfı çevreleyen aralıktır. Bu aralığa enjekte edilen antienflamatuar ilaçlar ile spinal sinirdeki hasar azaltılabilir. Ağrı dindirilebilir.
- Sakroilyak eklemler: Omurganın alt kısmını (sakrum) ve leğen kemiğini (ilium) kapsayan eklemdir. Bu eklemde oluşan bir problem başta bel ve kalça olmak üzere farklı dokularda ağrıya neden olabilir.
Omurgadaki Ağrıya İğne Tedavisi Nasıl Yapılır?
İşlem ameliyathane ortamında yapılır. Ağrı noktasına ulaşmak için hastaya en uygun pozisyon verilir. Enjeksiyon yapılacak bölge steril edici bir solüsyonla temizlenir. Genel değil lokal anestezi yapılacaksa enjeksiyon yerinin yakınına lokal anestetik madde verilir. İşleme geçilir.
İğne tedavisi görüntüleme eşliğinde yapılır. Genellikle fluoroskopi (röntgen görüntülemesi) kullanılır. Ayrıca ekranda işlem bölgesini daha iyi görmek için kontrast madde verilebilir. Ardından omurgada ağrıya neden olan noktaya steroidler gönderilir. İğne çıkarılır. Pansuman yapılır. En fazla 1 saatte hastanın işlemi tamamlanır ve odasına çıkarılır.
Spinal Enjeksiyonun Riski Var mı?
Spinal enjeksiyonun ardından ciddi ya da kalıcı bir yan etki beklenmez. İşlemden hemen sonra hastanın işlem bölgesinde ağrısı olabilir. Bu ağrı kısa süre içinde geçer. İşlemden sonra kısa süreli uyku güçlüğü ve baş ağrısı olabilir. Nadir de olsa omurgaya dışarıdan cildi delerek bir madde gönderildiği için kanama ve enfeksiyon riski söz konusudur.
Spinal Enjeksiyon Sonrası Süreç
Spinal enjeksiyon hastanede yatış gerektirmez. İşlemden sonra hasta bir iki saat odasında izlenir. Ardından taburcu edilir. Enjeksiyon bölgesinde bir ağrı olursa hastalarımız buzu havluyla kaplayıp 10 dakikalık soğuk uygulaması yapabilir.
İşlemin uygulandığı ve işlemden sonraki gün evde kalıp istirahat etmek gerekir. Sonrasında günlük yaşantınıza geri dönebilirsiniz. Ancak 1 hafta kadar ağır spor yapmaktan kaçınmak gerekir.
Omurgaya enjekte edilen steroid ilaçlar genellikle işlemden sonraki ilk birkaç gün içinde etkisini gösterir. Hastaların ağrısında azalma izlenir. Ağrıların geçmesi için bazen bir hafta nadir de olsa daha uzun bir süre beklenebilir. İğne tedavisinden 15-20 gün sonra kontrol randevusuna gitmeniz gerekir.