Skolyoz Korsesi
  • 0

Skolyoz Korsesi

Skolyoz korsesi skolyozu olan hastalarda en sık başvurduğumuz yöntemlerden biridir. Hastanın omurga eğriliği ameliyat gerektirecek kadar ileri gitmemişse ya da hasta henüz çok küçük ve ameliyat edilmemesi gerekiyorsa skolyoz korsesine başvururuz. Skolyoz korsesi ile eğrilik tam anlamıyla tedavi edilemez. Ancak eğriliğin ilerlemesi durdurulabilir/yavaşlatılabilir. Bu da skolyozun tedavi edilmesi yolculuğunda oldukça önemlidir.

Skolyoz Korsesi Nedir?

Skolyoz korsesi, skolyozu saran, kumaş, plastik ve metal karışımından üretilen bir kıyafet gibi vücuda giyilebilen bir sağlık teknolojisi ürünüdür. Skolyozun nerede olduğuna ve kaç omuru kapsadığına göre, kişiye özel olarak üretilir. Kalçanın hem üzerinden başlayarak boyna kadar dahi üretilip, hastalar tarafından kullanılabilmektedir. Skolyoz korsesinin amacı omurganın eğri bölgesine doğru bir baskı uygulamaktır. Böylece mümkün olursa eğrilik azaltılır, durdurulur veya eğriliğin artış hızı yavaşlatılır.

Skolyoz Korse ile Düzelir mi?

Skolyoz, tek başına korse ile düzelmez. Ancak, bundan yola çıkarak korsenin skolyoz tedavisindeki önemini azımsamamak gerekir.  Korse, örneğin 20 derecelik bir skolyozu olan hastanın eğriliğini 20 derecelerde tutabilir, ilerlemesine engel olabilir. Bu özellikle çocuklar için çok önemlidir. Biliyoruz ki, bir çocukta skolyoz varsa ve omurgası gelişiyorsa, omurgadaki eğrilik artmaya devam eder. Bu durumda eğriliği belli bir seviyede tutabilmek için mutlaka skolyoz korsesine başvurmak gerekir. Korseden verim alınmazsa büyüyen manyetik çubuklara başvurulur. Cerrahi ile bu çubuklar eğriliğe yerleştirilir. Bu, nihai skolyoz ameliyatı değildir. Çocuğun yaşı ilerlediğinde esas düzeltici ameliyatın yapılması gerekecektir.

Korse kullanımı günde en az 18 saattir. 23 saate kadar çıkmak mümkündür. Hastanın durumuna ve omurgasına bakarak ortopedi uzmanı korsenin kaç saat takılması gerektiğini belirtecektir.

Skolyozun derecesi 60 derecelere kadar çıkar ve hatta geçerse çocukta solunum ve gastrointestinal sistem bozuklukları baş gösterebilir. Ayrıca omurgada çok net bir şekli bozukluğu görür ve ağrılar artar.

Skolyoz Korsesi Hangi Hastalarda Kullanılır?

  • 12 yaşın altındaki hastalarda kullanırız. Çünkü omurga halen gelişmektedir.
  • Omurga eğriliği çok ilerlemediyse, 40 dereceyi geçmediyse başvururuz.
  • Omurga eğriliği hızla artan ve ameliyat olması için biraz daha büyümesi gereken çocuklarda kullanırız.
  • Yaşı küçük çocuklarda omurga eğriliği 60 derecelere kadar ulaştığında dahi korse tedavisinden yararlanmak gerekebilir.

Skolyoz Korsesi Çeşitleri

Skolyozun eğriliğine, yerleşimine ve tedavinin hangi kısmında olunduğuna göre farklı tür korseler kullanılabilir. Bunlar nelerdir?

  • Thoraco-Lumbo-Sacral Orthosis (TLSO)
  • CTLSO (Cervico-Thoraco-Lumbo-Sacral Orthosis)
  • Milwaukee Korsesi
  • Charleston Bending Korsesi
  • SpineCor Sistemi

Avantajları Nelerdir?

  • Kıyafetin içine giyilir, dışarıdan görünmez. Konforludur, rahattır.
  • Hastayı ameliyat etmeden önce başvurulabilen yegane yöntemdir.

Skolyoz korsesi kaç saat ve ne kadar süreyle takılır?

Korsenin kaç yaşında takıldığı ve hastanın skolyozunun derecesi korsenin ne kadar süreyle takılacağı konusunda belirleyicidir. Korsenin türüne göre de süre değişebilir. Bazı korselerin gün boyunca kullanılması gerekir. Günde 16-23 saat boyunca bu korseleri takmak gerekir. Bazı korselerse yalnızca gece kullanımı içindir. Bu korselerinse gece boyu 8-10 saat kullanımı yeterli olacaktır.

Korse günlük hayatı etkiler mi?

Korse vücudu sarar. Kişinin bu hisse alışması için belli bir süre geçmesi gerekir. Bu alışma sürecinin ardından (yaklaşık bir hafta) hasta günlük yaşamına rahatlıkla devam edebilir.  Öte yandan korse ciltte alerjik bir reaksiyona yol açarsa, ciltte kızarıklık, renk değişimi gibi bir durum gözlenirse ya da korse ciddi ağrılara neden olursa korsenin çıkarılması ve hekime başvurulması gerekir.

Skolyoz korsesi değişir mi?

Bazı durumlarda skolyoz korsesinin değiştirilmesi gerekebilir. Bunlar nelerdir?

  • Korse beklenen etkiyi gösteremiyor, skolyozu duraklatmıyor veya ilerleme hızını yavaşlatmıyorsa
  • Korse beklenmedik bir şekilde kamburluk, bel çukurunun kaybolması, boyun çukurunun artması gibi farklı sorunları ortaya çıkardıysa

Korse kullanımından fayda görmek için hastalarımıza tavsiyeler

  • Mümkün olduğunca erken tanı almak ve tedaviye erken başlamak önemlidir.
  • Doktorunuzun önerdiği süreyle korseyi kullanın
  • Doktorunuzla iletişimde olun, rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin. Bazı durumlarda korseyi destekleyecek bir pad veya doğrudan korsenin değiştirilmesi gerekebilir.

Skolyoz korsesi ne zaman tamamen çıkarılır?

Skolyoz korsesi ömür boyu takılmaz. Hekiminiz ilgili incelemeler sonucunda korseyi çıkarmaya karar verebilir. Hastanın skolyozunun ilerlemesi durduysa korse çıkarılabilir. Eğrilik cerrahiye başvurulacak sınırın da altıdaysa hastanın tedavisi sonlandırılır. Rutin kontrollerle omurgadaki eğrilik kontrol altında tutulur. Öte yandan hasta skolyoz korsesinden istenilen faydayı görmüyorsa da korse çıkarılır ve cerrahi tedavi planlanır. Skolyoz korsesini çıkarırken göz önünde bulundurulan parametreler şöyledir:

  • Risser evresine bakılarak çocuğun iskelet olgunluğuna ulaşıp ulaşmaması
  • Hastanın 6 aylık kontrollerinde 1 cm’den az boy uzamasının görülmesi
  • Kız çocuklarında ilk adet döngüsünün üzerinden 2 yıl ve daha fazla zaman geçmesi

Gece skolyoz korsesi nedir?

Tüm gün skolyoz korsesi takmaya uyum sağlayamayan çocuklarda sadece geceleri korse takmak denenebilir. Böylece geceleri daha fazla salgılanan melatonin ve büyüme hormonundan yararlanarak eğrilik düzeltilmeye çalışılır. Ancak ilk tercih gün boyu takılan korseler olmalıdır. Bu korselerin günde 23 saate kadar takılması gerekir. Böylece çocuğun korseye alışması korseyle uyuması da daha kolay olur.

Skolyoz korsesi iyi gelir mi?

Evet. Korse kullanımının skolyoz tedavisinde önemli bir yer vardır. Ancak korse ile hastalığın seyrini tersine çevirmek mümkün değildir. Örneğin omurgasında 30 derecelik bir eğriliği olan hastanın eğriliği korse kullanarak 25 dereceye gerilemez. Skolyoz korsesinin faydası eğriliğin ilerlemesini engellemektir.

Skolyoz korseleri ne kadar etkilidir?

Skolyoz korsesi doğru hastalarda tercih edildiğinde tedaviye önemli katkı sağlar. Yapılan çalışmalar özellikle büyüme çağında kullanılan korsenin her 5 hastadan 4’ünde omurga eğriliğinin sabit kalmasına ya da ilerlemenin sınırlandırılmasına yardımcı olduğunu belirtmektedir.

Skolyoz korsesi ne kadar sıkı olmalı?

Skolyoz korsesi mümkün olan en sık pozisyonda olmalıdır. Korse hareket etmemelidir. İtildiğinde oynamamalıdır. Gevşek takılan korse hastaya fayda sağlamayacağı gibi sürekli hareket edeceği için cilt yaralarına da yol açar. Omurga korsenin ortasına hizalanmalı, bel pedleri kalçaların hemen üzerine konumlandırılmalıdır. Korse kayışlarla vücuda sabitlenmelidir. Ayrıca korsenin sabit kalmasını sağlayan korse bantlarının da zaman içinde değiştirilmesi gerekebilir.

Skolyoz tedavisinden olumlu sonuç olmak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Korseyi giyerken vücuda tam olarak oturtulduğundan emin olunmalıdır.
  • Korse günde 18 ila 23 saat arası kullanılmalıdır. Hekiminiz uygun saat aralığını söyleyecektir.
  • Korse 40 derecenin altında eğriliği olan büyüme çağındaki çocuklarda daha iyi sonuçlar verir.

Korse tedavisinden sonuç alınamamasının nedenleri nelerdir?

Bazı hastalarda skolyoz korsesi ile istenilen sonuçlara ulaşılamayabilir. Nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hastanın omurga eğriliğinin 40 dereceyi aşması
  • Skolyozun çok hızlı ilerleme eğiliminde olması
  • Korsenin giyilirken vücuda tam olarak oturtulamaması
  • Hastanın korseyi tedaviden olumlu sonuç almak için gereken süre boyunca kullanamaması
  • Ciltte korseyi kullanmaya engel olan yaraların oluşması

Skolyoz korsesi hangi malzemeden üretilir?

Skolyoz korsesi kişiye özeldir. Hastanın fiziksel özelliklerine, omurgadaki eğriliğin derecesine, yönüne göre tasarlanır. Skolyoz korsesi plastik, metal ve kumaştan üretilebilir. Kıyafetin altına iç çamaşırların üzerine giyilir. Dışarıdan fark edilmez. Hasta günlük yaşamına sağlıkla devam eder.

Korse cilde zarar verir mi?

Skolyoz korsesi uzun saatler kullandığı için ciltti renk değişikliklerine, bası yaralarına, ciltte kızarıklığa neden olabilir. Korsenin kullanılmadığı saatlerde vücut havalandırılarak, bası yaralarını kremle veya losyonla yumuşatarak bu tür oluşumların önüne geçilebilir. Korseyi çıkardıktan sonra her gün duş alınmasında yarar vardır. Öte yandan ciltte açılmalar, kanamalar söz konusu olursa korse kullanımına ara vermek ve gerekirse korsede değişiklikler yapmak gerekebilir.

Korse nasıl temizlenir?

Korsenin yapıldığı materyale göre rutin aralıklarla temizlenmesi gerekir. Plastik korseler sabun ve su ile temizlenebilir. Hekiminiz bu konuda sizi bilgilendirecektir. Ayrıca korsenin altına giyilen iç çamaşırların da günlük değiştirilmesi önerilir. Korsenin altına dikişli, kalın çamaşırlar giyilmemeli, dikişsiz pamuklu bir tişört ya da body giyilebilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?