Sağlıklı Dizler İçin Neler Yapabiliriz?
Uyandığımız andan itibaren vücudumuzun tüm yükünü dizlerimiz çeker. Son yıllarda gittikçe artan diz ile ilgili rahatsızlıklar artık sadece ileri yaşlarda değil gençlerde de karşılaştığımız sağlık sorunudur. Bu sebeple diz sağlığını korumak adına genç yaşlardan itibaren yapacağımız birkaç basit önlemle günlük yaşam kalitemizi arttırabiliriz.
Dizimizde meniküs adı verilen dizin hareket etmesini kolaylaştıran, dizin gücünü sağlayan bağlar vardır. Dizimiz kaval kemiği, uyluk kemiği ve kıkırdak yapıdan oluşur. Dizdeki kıkırdak yapı, kaval kemiği ve uyluk kemiğini kaplar. Asıl ağrı yapan yer de bu kıkırdak yapıdır. Buradaki tüm yıpranmalar ise diz ağrısına sebep olur.
Kıkırdak kaynaklı diz ağrılarının tedavisi ise uzun ve zorlu süreçlerdir. Dolayısıyla kolaylıkla tanılanan diz ağrılarının hemen tedavisi başlanır ancak hemen geçmez. Diz kıkırdağı hastalığının zorluğu, düşük başarı oranı ve günlük aktiviteleri yapamamak sebebiyle hastalar genellikle mutsuz olurlar. Günlük sosyal hayatları olumsuz etkilenir. Hareketsizlik sebebiyle kilo alan hastanın dizine daha çok yük biner, yük bindikçe ağrılar geçmez ve kısır döngü bu şekilde devam eder.
Dizimizdeki zedelenmelerin çoğu kendi kendine tamir olabilmekteyken dizimizdeki kıkırdak yapının kendi kendine tamir olması oldukça zordur. Bu sebeple üretilen kök hücre, diz içi iğneler, kıkırdak yapımına destek olan ilaçların nihai amacı zedelenmiş kıkırdak yapısına destek olmaktır.
Tedavideki süreç ise basamak basamak ilerlemektedir. Tedavi mutlaka hastayla beraber karar verilip kişiye özel bir şekilde planlanmalıdır. Diz ameliyatları ise son çare olarak düşünülmektedir. Mutsuz dizin hangi aşamada olursa olsun tedavisi mümkündür.
Diz sağlığımızı korumak için neler yapabiliriz?
Öncelikle diz ağrısı yaşadığınız çok ertelemeden bir an önce hekime başvurmalısınız. Ayrıca diz ağrısının mutlaka bir çözümü vardır diziniz yapılan tedaviyle tam olarak iyileşmiyor diye umutsuzluğa kapılmayın. Diz sağlıkğını korumak için yapacaklarınız ise şöyle;
- İdeal kiloda olmak, fazla kiloları vermek bütün yükü taşıyan dizler için oldukça faydalıdır.
- Zorlu yokuşlardan ve inişlerden mümkün olduğunca kaçının.
- Düz yoldaki yürüyüşler hep planınız dahilinde olsun. Haftada 3 kez 40 dakika yeterli olacaktır.
- Dizlerinizi bükülü tutan faaliyetleri yapmamaya çalışın. Dizler bükülü uzun süre oturmak vb.
- Diziniz ağrıyorsa o dizinizi zorlamamaya özen gösterin.