• 0

Revizyon Ön Çapraz Bağ Ameliyatı

Ön çapraz bağ dizin orta kısmında yer alır. Arkadan öne ve dıştan içe doğru uzanır. Sert ve esnek liflerden oluşur. Diğer birçok doku ve bağ ile birlikte diz eklemi kemiklerini (femur, tibia, patella) birbirine bağlar. Sağlıklı ön çapraz bağlar sayesinde kişi dizini ileri geri rahatlıkla hareket ettirebilir. Çeşitli travmalar, spor yaralanmaları, kazalar vs. nedeniyle ön çapraz bağlar kopabilir. Bu durumun tedavi edilmesi gerekir. Sıklıkla da cerrahiye ihtiyaç duyulur. Dizde açılan 1 cm’lik iki-üç adet kesiden cerrahi enstrümanlar diz içine yerleştirilir. Ameliyat, dizin çevresinden greft toplanmasını ve bu dokularla ön çapraz bağın yeniden yapılmasını içerir. Ancak bazen çeşitli nedenlerle bu ameliyattan istenilen sonuç alınamaz ve ön çapraz bağların yeniden ameliyat edilmesi gerekir. Bu ameliyata revizyon ön çapraz bağ ameliyatı denir. Ön çapraz bağ ameliyatlarının yaklaşık yüzde 10’unda revizyon ön çapraz bağ ameliyatına ihtiyaç duyulur.

Neden Revizyon Ön Çapraz Bağ Cerrahisine Başvurulur?

  • Cerrahiyle ilgili sorunlar nedeniyle dizin bükülme hareketinde sorun yaşanması ve yerleştirilen greftin mukavemetini yitirip, gevşeyip kopması.
  • Ön çapraz bağ yırtılmasına farklı bir travmanın daha eşlik etmesi ve bu problemin ameliyattan önce gözden kaçması ya da ötelenmesi. Örneğin; posterolateral köşe yaralanmaları, menisküs kök yaralanmaları, iç menisküs yaralanmaları. Bu nedenle de grefte beklenenden fazla yük biner ve zamanla bağlar yeniden kopabilir.
  • İlk ameliyat başarılı geçse dahi hasta yeniden bir travma geçirirse ön çapraz bağ tekrar kopabilir. Nihayetinde revizyon ön çapraz bağ ameliyatı gündeme gelir.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Revizyon ön çapraz bağ ameliyatına karar verirken ilk olarak ameliyatın neden başarısız olduğunu, bağların neden tekrar yırtıldığını anlamak gerekir. Hastanın diz röntgeni çekilir. MR’ı istenir, ek bir yaralanmanın olup olmadığı (menisküs yırtığı gibi) kontrol edilir. Hastanın bacak aksında bir açı bozukluğu varsa ameliyat bu deformiteyi de düzeltecek şekilde planlanır. Diz tomografisi ile ilk ameliyatta açılan tünellerin açılarına ve genişlikleri kontrol edilir. Zira bu tünellerde genişleme meydana gelmiş olabilir. Böyle bir tablo var ise, tüneller 12 mm’den genişse, revizyon ameliyatından önce bu tünelleri daraltmaya yönelik bir ön ameliyat gerekebilir. Hastanın leğen kemiğinden alınan kemik dokuları ile bu tüneller doldurulur. Bu dokuların ortalama 5 ay kadar bir kaynama süresi vardır. 5 ay geçtikten sonra revizyon ön çapraz bağ ameliyatı yapılır.

Revizyon ön çapraz bağ ameliyatında greft olarak ilk cerrahide kullanılmamış dokular kullanılır. Aynı dizden veya karşı dizden doku elde edilebilir. Ayrıca kadavradan elde edilen allogreft adı verilen dokulardan da yararlanmak mümkündür. Elde edilen greft dokusuyla ön çapraz bağlar yeniden oluşturulur.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?