Patellar Tendinit Nedir?
Diz kapağımız iki taraftan bağlıdır. Üst taraftan kuadriseps tendonu ile kuadriseps kaslarına bağlanır, alt taraftan patellar tendon ile kaval kemiğine bağlanır. Dizimizi düz hale getirmek istediğimizde bu alt ve üst tendonlar birlikte hareket ederler. Dizimizi düz tutmanın dışında bir de yürüme, koşma, zıplama gibi hareketlere de ihtiyacımız vardır. Bu tür hareketleri ise patellar tendon ve dizin ekstansör mekanizması ile yaparız.
Patellar tendinit ile daha çok atlama hareketlerinin yoğun olduğu voleybol ve basketbol gibi sporlarda karşılaşırız.
Patellar Tendinitin Belirtileri
İlk belirti diz kapağına yakın bölümde hissedilen ağrıdır. Ağrı fiziksel aktiviteye başlandığında ya da yoğun bir antrenmandan hemen sonra başlayabilir. Hastaların hissettiği bu ağrı genellikle diz kapağının önünde görülür. Yaşanan ağrı ise patella tendonunun üzerinde oluşur. Gündelik hareketlerde dahi ağrı duyulmaya, zorlanılmaya başlanır.
Patellar tendinitin diğer bulguları ise tendonda görülen şişlik, tendona dokununca hissedilen ağrıdır.
Patellar Tendinitin Oluşma Sebepleri
Patellar tendinit, patellar tendonumuzda tekrarlanan stresten kaynaklı aşırı kullanım yaralanmasıdır. Tendonda yük artınca tendonun sağlıklı yapısı bozulur, küçük yırtıklara sebep olur. Küçük yırtıkları vücudumuz tamir eder ancak tendondaki yırtıklar arttıkça tamir edilemez bir hâl alır ve ağrı oluşur.
Patellar Tendiniti Neler Tetikler?
- Koşma, zıplama içeren sporlar
- Aktivite / antrenman temposu
- Spor ayakkabısının değiştirilmesi
- Uyluğun hem ön hem arka kaslarındaki sertlik ve kısakar patellar tendona fazladan stres bindirir.
- Bacaklarımızdaki bazı kaslar diğer kaslardan daha güçlüyse patellar tendonumuzu daha fazla çeker. Buradaki düzensiz çekme durumu tendinite sebep olur.
- Kronik böbrek yetmezliği, romatoid artrit, diyabet, kan yağlarının yüksekliği de tendondaki kan akışını bozar ve tendinit oluşma riskini arttırır.
Patellar Tendinit Oluşmasını Engellemek İçin Yapılması Gerekenler
- Yaptığınız egzersize, aktivite bağlı bir diz ağrısı hissediyorsanız durum. Buz uygulaması yapabilirsiniz. Dizinizdeki ağrı sebep olan aktiviteden kaçının.
- Diz kaslarınızı güçlendirin.
- Uyluk ön ve arka kaslarınızı uzatmak için açma germe egzersizleri yapın.
Patellar Tendinitin Tedavisi
Öncelikle tendinite sebep olan aktiviteyi azaltmalı ya da sonlandırmalıyız. Geçmeyen tendinit vakalarına tendinitin miktarını belirtmek için MR görüntüleme yapılır. Bu tür inatçı vakalarda Büyüme Faktöründen Zengin Plazma enjeksiyonları ile olumlu sonuçlar alabilmekteyiz. Ayrıca ağrı geçmiyor ve fonksiyonları bozuyorsa patellar tendinit ameliyatı planlanır. Belirtmek gerekir ki çoğu vakaya da ameliyat gerekmemektedir.
Patellar Tendinit Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bozuk olan tendon çıkarılır, geri kalan tendon parçaları birbirine dikilir. Nihayetinde birbirine dikilen tendon diz kapağına tekrar dikilir.