• 0

Omuz Sıkışması Nedir?

Kol baş üzerine kaldırıldığında, arkaya atıldığında ortaya çıkan ve özellikle de kendini geceleri daha çok gösteren ağrı durumu omuz sıkışması olarak değerlendirilir. Omuz sıkışmasının en önemli nedeni tekrarlayan baş üstü hareketlerdir. Genellikle yoğun ev işi yapan ev hanımlarında görülür. Omuz sıkışması çoğu zaman endişe verici bir durum değildir ve erken dönemde ilaç, egzersiz, soğuk uygulama, istirahat ile çözülebilir. Ancak omuz sıkışması ilerlerse, kaslarda (dördüncü kaslar) sıkışma artarsa, kaslarda tendon yırtıkları (kısmi yırtık ve tam kat yırtıklar) oluşabilir. Bu durumda cerrahiye başvurulması gerekir.

Omuz Sıkışması Neden Olur?

Omuzu çevreleyen rotator manşet kasları, omuz ekleminin hareketlerinden sorumludur.  Kolun baş üzerine sık sık kaldırılmasıyla birlikte bu kas grubu omuz kemiklerinin altında kalabilir. Kaslarda sıkışma olabilir. Cam silmek, halı silkelemek, perde takıp çıkarmak, yüksek bir dolaptan eşya almak, yüksek rafları temizlemek gibi birçok rutin ev temizliği hareketi omuz sıkışmasına zemin hazırlayabilir.

Omuz Sıkışmasının Belirtileri

Omuz sıkışmasının en önemli belirtisi omuz ağrısıdır. Omuz ağrısı da hastaların bel ve boyun ağrılarından sonra en sık hekime başvurma nedenlerinden biridir. Omuz ağrısı olan her 2 hastanın 1’inde ise omuz sıkışması görülebilmektedir. Peki, omuz sıkışmasının belirtileri nelerdir?

  • Omuzdan başlayıp kola vuran ağrı (şiddetlendiğinde kişi omzunun üzerine yatamaz, ağrı farklı şekillerde ortaya çıkabilir, dinlenirken ya da hareket halinde, aniden ya da yavaş yavaş ortaya çıkabilir)
  • Omuzda hareket kısıtlılığı (kolu arkaya götürmede güçlük, gömlek ilikleme fermuar çekme gibi kolay hareketlerde zorlanma)
  • Zaman içinde kolun tüm hareketlerinde zorlanma
  • Kolda güç kaybı

Tedavi

Sıkışma mutlaka erken aşamadayken tedavi edilmelidir. Belirtiler şiddetlenmeden hekime başvurulduğunda egzersiz, istirahat, soğuk uygulama gibi basit yaklaşımlarla sorun çözülebilir. İlaçlarla eklemdeki ödem ortadan kaldırılabilir.  Ancak hastaların büyük bir bölümü ağrı özellikle omuzun üzerine yatamayacak kadar şiddetlendiğinde hekime başvurmaktadır. Bu durumda da cerrahi kaçınılmaz olur. Omuz sıkışması ameliyatı artroskopik olarak omuz eklemine ulaşıp sıkışmanın ortadan kaldırılmasını, gerekli olgularda hasarlı tendonların onarılmasını içerir.

Korunma

Omuz sıkışmasından korunmak için omuz ve sırt kasları güçlendirilebilir, omuz sıkışmasına neden olacak hareketler kısıtlanabilir. Omuz sıkışmasından korunmak için alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Omuz hareketlerini sağlayan rotator manşet ile sırt kasları güçlendirilmeli, esnekliği arttırılmalı. Pilates gibi egzersizler düşünülmeli.
  • Duruş bozukluğu düzeltilmeli, sağlıklı bir postür elde edilmeli.
  • Omuzu sürekli içe doğru döndürmekte kaçınılmalı, omuz hareketleri mümkün olduğunca açık olmalı.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?