• 0

Omuz Kırığı Nedir? Omuz Kırığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Omuz kırığı omuz ekleminde meydana gelen kırığı ifade eder. Bu kırık eklemin farklı bölümlerinde olabilir.  Zira omuz eklemi temelde 3 kemikten (üst kol kemiği, kürek kemiği ve köprücük kemiği) ve bu yapıları birbirine bağlayan doku ve bağlardan oluşur. Omuz eklemi kırıkları sıklıkla üst kol kemiğinin (humerus) üst kısmında oluşur. Omuz kırığı dendiğinde genellikle bu bölgede oluşan kırıklar akla gelir. Bundan farklı olarak kürek kemiğinin kol kemiği ile eklemleşen uzantısında da (glenoid) kırıklar meydana gelebilir. Tedavi için omuz kırığı ameliyatı gerekebilir.

Omuz Kırığı Nasıl Anlaşılır?

Eklem kırıkları ya travma ya da yaşlanmaya bağlı eklemde kireçlenme neticesinde oluşur. Omuz eklemi kireçlenmesi kalça ve dize kıyasla nadirdir. Omuz kırıklarının neredeyse tamamı travma kaynaklıdır. Hastanın acile ya da ortopedi uzmanına başvurması sonucu yapılan fiziksel muayene ve röntgen sonucu omuzda bir kırık olup olmadığı tespit edilir. Röntgende tam olarak görülemeyen bazı olgularda tomografi ve/veya MR taramasına başvurulabilir.

Omuz Kırığı Tedavisi

Kırığın nerede olduğuna, kırığın şekline, hastanın yaşına ve yaşam biçimine göre tedavi planı belirlenir. Bazı olgularda omuzun bandaj ile sabitlenmesi ile kırığın kaynaması düşünülebilir.  Ancak kırıkların büyük bir kısmında cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Cerrahinin kapsamı da olgudan olguya değişir. Örneğin çocuk bir hastada kırık omuzu tel yardımıyla stabilize etme imkanı olabilirken erişkin/ileri yaş bir hastada vida kullanımı gerekebilir.

Omuz Kırığı Ameliyatı

Omuz kırıklarında en sık uygulanan yaklaşım da vida ile omuzu sabitleme ameliyatlardır. Bu ameliyat, kırık olan kemik uçlarına vidaların ve plakların yerleştirilip kemiğin yeniden kaynatılmasını, omuzun mukavemetinin yeniden sağlanmasını içerir. Ağır omuz yaralanmalarında vida ve plak kullanımıyla kemiklerin bir araya getirilmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda nihai tedavi olarak omuz protezi ameliyatına ihtiyaç duyulur. Artık görevini yapamayan omuz eklemi çıkarılır. Bu operasyon genellikle, üst kol kemiğinin üst kısmının ve kürek kemiğinin kol kemiği ile birleşen kısmının çıkarılmasını kapsar. Bu yapıların yerine protez yerleştirilir.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Omuz eklemi yaralanmalarının tedavisinden sonra mutlaka uygun bir rehabilitasyon programı gerekir. Zira hasta ameliyat edilsin ya da edilmesin ister vida ile stabilizasyon yapılsın ister hastaya bir omuz protezi takılsın, tedavinin bir parçası olarak omuz ekleminin bir süre hareketsiz kalması gerekir. Bu süre tamamlandıktan sonra hastanın uygulaması gereken omuz egzersizleri tarif edilir. Gerekirse hastane ortamında fizyoterapist eşliğinde de bu egzersizlerin yapılması düşünülebilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?