Omuz Kireçlenmesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Yaşlanmayla veya aşırı kullanımla birlikte vücudun tüm eklemleri yıpranabilir. Eklemde kireçlenme yani artroz oluşabilir. Aşınan bu eklemlerden biri de kolumuzu rahatlıkla hareket ettirmemizi sağlayan omuz eklemimizdir. Eklem kireçlenmesi daha çok diz ve kalçada görülmekle beraber omuz eklemindeki kıkırdakların yıpranmasıyla birlikte omuz eklemi de kireçlenebilmektedir. Omuz kireçlenmesi genellikle ileri yaştan kişilerde görülebilmekle birlikte daha geç yaşlarda da karşımıza çıkabilmektedir. Kireçlenen omuz hastanın hareketlerini kısıtlayabilir ve ağrıya neden olabilir. Hasarın boyutuna göre ağızdan alınan ilaçlar, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyon veya cerrahi ile omuz kireçlenmesi tedavi edilebilir.
Omuz Kireçlenmesinin Nedenleri
- Eklemin maruz kaldığı travmalar sonucu ortaya çıkan kırıklar ve çıkıklar ile bu olguların tedavi edilmemesi veya yanlış tedavi edilmesi
- Eklem iltihapları
- Romatizmal hastalıklar
- Omuz rotator kuf kas grubunun kronik hastalığı
- İskemik beyin atağı sonucu (hemipleji gibi) ortaya çıkan hastalıklar
Ayrıca omuzun kullanılmaması, kasların yeterli çalışamaması, omuz ekleminin aşırı kullanımı gibi yaşam tarzıyla ilişkili birçok neden de omuz kireçlenmesine yol açabilir, omuz kireçlenmesini kolaylaştırabilir.
Omuz Kireçlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Omuz kireçlenmesi ağrı ve hareket sorunlarıyla kendini gösterir. Ağrı omuzdan çıkarak sırt, kol ve boyunda hissedilebilir. Günlük hayatımızda sık sık yaptığımız bazı basit hareketli yapmak ya mümkün olmaz ya da ağrıya neden olur. Örneğin, yüz yıkarken, yerden bir eşya kaldırırken, diş fırçalarken, kıyafet giyerken, yemek yerden zorluk yaşanabilir. Ağrılar gece artma eğiliminde olur. Omuz kireçlenmesinin tanısı ortopedi hekiminin yapacağı fiziksel muayene ve röntgen, MRI gibi görüntüleme yöntemleri ile kolaylıklar konulabilir.
Omuz Kireçlenmesinin Tedavisi
Omuz kireçlenmesinin şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre tedavi planlanır. Kireçlenme başlangıç evresindeyken fizik tedavi, egzersiz ve ağızdan alınan bazı ilaçlar ile kireçlenmenin ilerlemesi durdurulabilir. Hasta ağrılarından kurtulabilir, hareketliliğine yeniden kavuşabilir. Omuz eklemi içine enjeksiyon tedavi düşünülebilir. Bu uygulamalarla hastaya fayda sağlanamazsa cerrahiye başvurulur.
Farklı cerrahi seçenekler mevcuttur. Kireçlenmiş kıkırdak dokusu artroskopik yöntemle temizlenebilir. Saçaklanmış kıkırdakların temizlenip, serbest cisimlerin çıkartılır. Bu işlemle eklem tamir edilmez sadece rahatlatılmaya çalışılır. İleri olgularda uygulanmaz. Protez ameliyatı uygulanamayan ve/veya çok yaşlı hastalarda düşünülebilir. Kemik düzeltici ameliyatlar bir diğer seçenektir. Eklemin aşınmış bölgesine yük binmemesini günlük yaşamda eklemin sağlam bölgesinin kullanılmasını sağlamaya çalıştığımız bir müdahaledir. Eklem kireçlenmesi hastalarında en son ve kesin çözüm eklem protezleridir. Aşınmış omuz ekleminin metal-plastik veya seramik maddelerden yapılmış yapay bir eklem ile değiştirilmesini içerir.