• 0

Omuz Kas Yırtıkları

Vücudumuz hareket etmemizi mümkün kılan bileşenlerden biri olan kas dokularıyla kaplıdır.  Bu kas dokuları ( 4 adet olan rotator manşet kasları) hasar alabilir, yırtılabilir. Bu yırtıklar en sık ve en ciddi olarak omuz ekleminde meydana gelir. Omuz eklemi hareket kabiliyeti en fazla olan eklemlerden biridir. Bu nedenle de yaralanmalara, aşınmalara oldukça açıktır. Sürekli ağır egzersiz yapma, hareketsizlik ve yaşlanma omuz kaslarını yıpratabilir. Özellikle yaşla birlikte bu kas grubu üzerinde baskı meydana gelebilir. Kaslar aşınabilir, yapısı bozulabilir. Nihayetinde kas dokusunda yırtılma olabilir. Bu yırtılma yoğun egzersiz sonrası ortaya çıkabileceği gibi yapılan/maruz kalınan yanlış bir hareket (ayakta yolculuk yaparken otobüsün aniden durması) sonucu da oluşabilir.

Omuzda Kas Yırtığının Belirtileri

Omuzda kas yırtığı ağrı ve hareket güçlüğü ile kendini gösterir. Omuz sürekli hareket halinde olan bir eklemdir. Ayakkabı bağlarken, yemek yerken hatta yürürken omuz eklemi hareket eder. Bu nedenle omuz kaslarında bir yırtılma varsa kendisini kolayca hissettirir.

Omuzda Kas Yırtığının Nedenleri

  • Sürekli ya da aniden ağır bir cismi tek elle yukarıya kaldırmak
  • Ağır poşet, valiz, çanta vs. taşımak
  • Ağır bir maddeyi kaldırıp farklı bir yere koymaya çalışmak (üst raflardan alınan tencereler, bagajın derinliklerinde kalmış valizler vs.)
  • Silkeleme hareketi
  • Ani çekme hareketi (köpek gezdirirken bir anda köpeğin koşmaya başlaması neticesinde omzun istemsizce çekme hareketi yapması)
  • Isınmadan spor yapmak

Omuzda Kas Yırtığının Tedavisi

Kas yırtığının hangi aşamada olduğu önemlidir. Kaslarda yırtık yok sadece gerilme varsa ya da yırtılma basit bir seviyedeyse, zaman kaybetmeden de tedaviye başlandıysa istirahat ile sorun çözülebilir. Ayrıca ortopedi uzmanı bazı ilaçlar reçete edebilir. Fizik tedavi ve kök hücre uygulamalarından da omuzda kas yırtığı tedavisinde yararlanmak mümkündür.

Omuz Kas Yırtığının Tedavisinde Cerrahi

İleri derecede omuz kası yırtılmaları tam kat yırtık olarak tarif edilir. Bu durumda cerrahi tedaviye başvurmak gerekir. İleri seviye kas yırtılmaları kendiliğinden düzelmez. Uzun vadede hastanın ağrıları ve hareket kısıtlılığı dramatikleşir. Bu hastalarda erken cerrahi tedavi faydalı olacaktır. Çünkü omuz rotator manşet yırtığından kalan kopmuş kasların boyu zaman içinde kısalır. Bu da ameliyatta kasların onarılmasını güçleştirir. Ayrıca tedaviyi ertelemek rotator manşetteki diğer 3 kası olumsuz olarak etkiler. Yırtılmaya elverişli hale getirir. Erken aşamada yapılacak bir cerrahi tedaviyle hastanın ağrıları geçer ve hareketliliğini yeniden kazanır. Ameliyat kasların onarılması, birbirine yeniden dikilmesi prosedürünü kapsar. İşlem artroskopik olarak kapalı cerrahiyle gerçekleştirilir. Bazı sınırlı olgularda kas dokusunun tamamen tamiri mümkün olmaz. Hastanın genel sağlık durumuna ve şikayetlerine göre protez ameliyatı düşünülebilir.

Ameliyatı Sonrası Süreç

Yırtılan omuz kasını tamir ettikten sonra 4-6 hafta kadar kol askısı kullanmak gerekir. Dirsek, ön kol ve el bileğinde bir bandaj, askı vs. olmadığı için hasta günlük aktivitelerini yerine getirmeye devam edebilir. Askı çıktıktan sonraki ilk 2-3 hafta hastaya omuz kasını güçlendirmeye yönelik egzersizler verilir. Hasta ameliyattan yaklaşık 2 ay kadar sonra ağrısız ve hareket kısıtlaması olmadan omzunu kullanmaya başlayabilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?