
Omuz Çıkığı Tedavisi
Omuz çıkığı ile kliniğimize başvuran çok sayıda hastamız olur. Bunun nedeni omzun, vücudumuzdaki en hareketli eklemlerden biri olmasıdır. Bu sayede günlük hayatta omzumuzu birçok yöne kolaylıkla hareket ettirir, spor yapabiliriz. Omur ekleminin bu denli hareketli bir yapıya sahip olması sayesinde basketbol, tenis, yüzme gibi sporları yapmak mümkündür. Bu hareketli yapı doğal olarak sakatlanma risklerini de beraberinde getirir. Omuz ayrıca vücudumuzu korumak için kullandığımız eklemlerden biridir. Düşme, çarpma gibi travmalar esnasında istemli veya istemsiz bir şekilde kendimizi korumak için omzumuzu siper ederiz. Bu da omuz çıkıklarına sıklıkla neden olur. Her yaşta görülebilen omuz çıkıklarına kırık, damar ve sinir yaralanmaları da eşlik edebilir.
Omuz Çıkığı Belirtileri Nelerdir?
- En önemli belirti yoğun ağrıdır. Omuz çıkığı olgularında omuz ve çevresinde şiddetli bir ağrı olur.
- Omzun hareket ettirilmesi neredeyse imkansız olur.
- Omzun doğal yuvarlak yapısı bozulur, yerine kare köşeli bir görüntü gelir.
- Omuz ekleminin şeklinde değişiklik, asimetri.
- Kişinin kolunu gözle görülür bir şekilde kullanamaması.
Omuz çıkığından şüphelenilen hastalardan röntgen ve MR taraması izlenir. Bu sayede çıkığın yönü ve genel durumu tespit edilir. Ayrıca omuzda kırık, kemik ve yumuşak doku yaralanmaları, bağ, tendon, labrum yaralanmaları gibi farklı bir hasar olup olmadığı görülür. Nihayetinde hastanın tedavisi planlanır.
Omuz Çıkığının Tedavisi
Omuz çıkıklarının tedavisi çıkığın ve hastanın genel durumuna göre planlanır. Bazı çıkıkları poliklinik ortamında hastaya kas gevşetici ve yatıştırıcı ilaçlar vererek belli manevralar ile yerine oturtmak mümkündür. Bu işlem omuz çıkığı redüksiyonu olarak adlandırılır. Omuz yerine oturur, hastanın ağrısı geçer. Ancak omzun eski hareket becerisine kavuşması için bir süre beklemek gerekir. Redüksiyon işleminden sonra kontrol röntgeninde omzun durumuna bakılır. Bandaj, atel ya da omuzluk ile omzun 2-3 hafta kadar hareketsiz kalması sağlanır. Ardından fizik tedavi ile omzun yeniden güç kazanması sağlanır.
Omuz Çıkığı Ameliyatı
Özellikle tekrarlayan veya tekrarlama riski olan omuz çıkıklarında cerrahi tedavi değerlendirilir. Hastaya omuz çıkığı ameliyatı yapılır. Özellikle sporcularda, yaşı genç olanlarda, ağır işlerde çalışanlarda omuz ilk kez çıkmış olsa dahi ameliyat düşünülebilir. Günümüzde omuz çıkığı ameliyatı omuz bölgesinde açılan deliklerden ekleme ulaşılarak kapalı olarak yapılmaktadır. Bu ameliyatlar artroskopik cerrahi olarak isimlendirilmektedir. Ameliyattan sonraki ilk 1 ay hasta omzunu kullanmakta güçlük çekebilir. Operasyon sonrası hastanın bir süre omuz askısı kullanması ve ardından fizik tedavi görmesi gerekebilir.
Omuz Çıkığı Tekrarlar mı?
Omuz çıkıklarıyla ilgili en önemli soru omuz çıkığının tekrarlayıp tekrarlamayacağıdır. Bir kez çıkan omuz daha sonra yeniden çıkma eğilimindedir. Neden? Omuz çıktığında omzu bağlayan birçok bağ da hasar alır. Çıkık tekrarladıkça bu bağlar daha da yıpranır, hatta yırtılır. Ayrıca omuz yuvasındaki kemiklerde de aşınmalar olabilir. Tüm bunlar omuz ekleminin stabilitesini tehdit eder. Hastanın omzu ne kadar genç yaşta çıkarsa çıkığın daha sonra tekrarlama riski de o kadar yüksek olacaktır. Örneğin hastanın omzu ilk kez 18-20 yaşlarında çıktıysa omuz gelecekte yüzde 80 oranında tekrar çıkacaktır. Omuz ilk kez 20-40 yaş aralığında çıktıysa bu oran %60 civarı olacaktır. Omuz ilk kez 40 yaşından sonra çıktıysa bu oran daha da düşer, ancak çıkıkla birlikte rotator manşet kas grubunda yırtılma görülebilir.