Omurga Enfeksiyonu
Vücudun her bölümü gibi omurgada da mikrobik hastalıklar kaynaklı enfeksiyonlar gelişebilir. Çeşitli mantarlar veya bakteriler omurga enfeksiyonu için risk faktörü oluşturabilir. Omurga enfeksiyonu omurganın birçok farklı yerini tutabilir. Omurlarda, omurlar arasında bulunan disklerde, omuriliği saran zarda ve omuriliğin etrafındaki boşluklarda enfeksiyon izlenebilir. Omurga enfeksiyonu doğrudan omurgaya bulaşabileceği gibi kan yoluyla vücuda giren mikropların omurgadaki yapılara ulaşması sonucunda da meydana gelebilir. Enfeksiyon omurlara ve diske tutunabilir. Bu bölgede harabiyet oluşturabilir. Omurgada çökme kırıklarına yol açabilir. Omuriliğe bası yapabilir.
Nedenleri
- Geçirilen omurga ameliyatları
- Bazı bakteriler (Brusella ilk akla gelendir, bu bakteri tipi çiğ süt ve süt ürünlerinde bulunur)
- Omurga ameliyatlarında kullanılan enstrümanlar (metal vida, çubuk, kafes gibi)
Hastanın genel sağlık durumu omurganın enfekte olma riskini doğrudan etkiler. Bağışıklık sistemi hastalıkları, kanser, diyabet, obezite gibi sağlık sorunlarının varlığı enfeksiyon riskini de artırır.
Omurga Enfeksiyonu Belirtileri
Omurga enfeksiyonları iki tip bulgu verir; genel enfeksiyon hastalığı belirtileri ve omurgayla ilişkili belirtiler. Bu belirtiler şöyle sıralanabilir:
- Ateş
- Halsizlik
- Yara yerinde şişlik, hassasiyet, kızarıklık, akıntı
- Kol ve bacaklarda his kaybı, uyuşukluk (omurilik üzerinde bası olabilir)
- Kaslarda kuvvetsizlik (omurilik üzerinde bası olabilir)
Omurga enfeksiyonu tanısında kan testleri, yara yerinden alınan akıntı örneği ya da biyopsi, görüntüleme yöntemleri ile omurga enfeksiyonunun tanısı konabilir.
Omurga Enfeksiyonu Tedavisi
Omurga enfeksiyonlarının mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu enfeksiyonlar hem omurlarda tahribata yol açabilir hem de omuriliğe zarar verebilir. Enfeksiyonun tipi ve nedenine bağlı olarak uygun tedavi protokolü belirlenir. Omurga enfeksiyonlarında ilk başvurulan tedavi antibiyotiklerdir. Bir mantar enfeksiyonu varsa anti-fungal tedavilere de başvurmak gerekir. Bu ilaçlar ağız yoluyla alınabileceği gibi damardan da hastaya verilebilir. Ayrıca omurlarda bir hasar söz konusuysa korse kullanımı da düşünülebilir.
Ameliyat
Enfeksiyon, antibiyotik ile tedavi edilemiyorsa ve/veya omurgada ciddi hasarlara yol açmışsa cerrahi tedaviler değerlendirilir. Örneğin, omurgada antibiyotiğin tedavi edemeyeceği kadar büyük bir apse oluşmuş olabilir ya da omurda kayma, eğrilme gelişmiş olabilir. Hatta yukarıda belirttiğimiz gibi sinir basısına bağlı olarak hastanın kuvvet kaybı, uyuşukluk gibi şikayetleri olabilir. Tüm bu durumlarda cerrahiye başvurulmalıdır. Enfeksiyon tablosuna ve omurgadaki harabiyete bağlı olarak cerrahinin kapsamı belirlenir. Bazı olgularda apseyi boşaltmak ve enfeksiyonu temizlemek yeterliyken bazı olgularda ise omurganın bütünlüğünü sağlayabilmek için vida, kafes gibi enstrümanlara başvurmak gerekebilir.