Masa Başı Çalışanları Tehdit Eden Ortopedik Hastalıklar
Günümüzde birçok meslek grubu işlerini masa başından yapıyor: bankacılar, yazılımcılar, idareciler vd. Hatta pandemi döneminde öğretmenler ve doktorlar dahi bilgisayar ekranlarının karşısında gün boyunca oturup ders verdiler, hasta muayene ettiler. Ayrıca biliyoruz ki neredeyse her şeyi internetten satın almamız mümkün. Online olarak araba dahi satın alabildiğimizi düşünürsek gerçekten online alışverişlerin artık bir sınırı yok. Gün boyu masa başında oturarak iş yapmak ve bunun artık bir rutin haline gelmesi çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu sorunların başında da bazı ortopedik rahatsızlıklar geliyor. Neden? Çünkü sürekli aynı sınırlı hareketleri yapmak el, kol ve omuzlarımızdaki kasları yıpratıyor. Peki, en çok hangi hastalıklarla karşılaşmak durumunda kalıyoruz? Masa başı çalışanları tehdit eden ortopedik hastalıklar nelerdir?
Sinir Sıkışmaları
Sinir sıkışması, bir sinirin çevresinde oluşan basınçtır. Sinir çevresindeki dokular (kemik, kıkırdak, kas) sinire baskı yapar. Nihayetinde sinir sıkışması oluşur. İlgili bölgede ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük görülebilir. Masa başında uzun süre hareketsiz kalmak ya da tekrarlanan zorlayıcı hareketler yapmak sinir sıkışmalarına neden olabilir. Bu sıkışmalar en sık omuz, dirsek ya da el bileğinde olur.
Tedavisi Nedir?
İlk aşamada dinlenme, egzersiz, ağızdan alınan ilaçlar, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar ile sorunu gidermeye çalışıyoruz. Ancak kimi hastalarda cerrahi müdahale gerekli olabiliyor. Cerrahi gevşetme ile tam iyileşme sağlanabiliyor.
Tendinit
Tendinit bir tendon rahatsızlığıdır. Tendonlar, kasları kemiğe bağlayan sert liflerdir. Kasların ürettiği gücü kemiklere iletirler. Sağlıklı tendonlar sayesinde rahat hareket ederiz. Tendinit, tendonun iltihaplanmasıdır. En çok el ve kol kaslarında olur. Ağrı ile kendini gösterir. Sürekli laptop başında aynı işleri yapmak ya da her gün saatlerce elimizde telefon tutmak belli kas gruplarının devamlı kasılmasına neden olduğu için tendinte zemin hazırlayabilir.
Tedavisi Nedir?
Sıcak, soğuk müdahale, dinlenme, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi ile tendinit iyileştirilebiliyor. Bazı özel vakalarda ameliyat söz konusu olabiliyor.
Tetik Parmak
Tetik parmak tendinitin ilerlemiş aşamasıdır. Özellikle baş parmakta olur. Parmak hareket etmeye çalışırken kasılır, kilitlenir. Bunun nedeni uzun süreli tendinit sonrası kas liflerinin kalınlaşmasıdır. Yıllarca her gün klavye başında yazı yazan kişilerde, müzisyenlerde, üretim işçilerinde görülebiliyor.
Tedavisi Nedir?
Dinlenme ve ağızdan alınan ilaçlarla sorun giderilebiliyor. Bazı olgularda sorunlu tendonun cerrahi olarak rahatlatılması gerekebiliyor.
Kireçlenme
Kireçlenme ya da osteoartrit. Kireçlenme eklem iltihabıdır. Bu iltihaplanma sonucunda eklem kıkırdakları yıpranır, bozulur. Şişlik, ağrı, hareket kaybı oluşur. En sık da el parmaklarında, diz, kalça ve belde görülür. Bu nedenle masa başı çalışanların sağlığını ciddi manada tehdit eder. Kadınlarda daha çok görülür.
Tedavisi Nedir?
Bilgisayar ve telefon kullanımını düzenlemek gerekir. Çünkü her gün saatlerce parmaklarımıza klavye ve telefon başında bazı sınırlı hareketleri yaptırmak el parmaklarında genç yaşta görülen kireçlenmenin en önemli nedenlerinden biridir. Genellikle fizik tedavi ve ağızdan alınan ilaçlar ile sorun giderilir. Ancak kimi olgularda cerrahi müdahale gerekli olabilir. Günümüzde el parmaklarına artroskopik cerrahi uygulamak da mümkündür.
Omuz Kası Yırtığı
Omuz her yöne doğru hareket edebilen oldukça esnek bir eklemimizdir. Masa başı çalışmak omuz sağlığına ilk bakışta olumsuz bir etki etmiyor. Ancak uzun süre sabit ve hareketsiz duran bir kas grubu, eşya indirme kaldırma gibi ani hareketler yaptığında hasar görebiliyor. Omuz kasında yırtık oluşabiliyor. Hastada ağrı ve hareket kaybı ortaya çıkıyor.
Tedavisi Nedir?
Omuz kası yırtıkları, sinir sıkışmaları ile birlikte görülebiliyor. Çünkü sinir sıkışmaları da en çok omuz bölgesinde oluşuyor. Dinlenme, eklem içi enjeksiyon, fizik tedavi ve gerekirse son aşamada cerrahi ile sorun giderilebiliyor.