
Kas Yırtılması Nedir?
Kas yırtılması toplumun tüm bireylerinde görülebilen ortopedik bir rahatsızlıktır. Kaslar liflerden oluşan esnek yapılardır, tüm iskelet sistemini sarmış haldedirler ve hareket etmeyi mümkün kılarlar. Kasların aşırı çalışması, yanlış çalışması ya da zayıflaması neticesinde bu lif dokuları yırtılabilir. Bu liflerde kanamalar meydana gelir. İlgili kas bölgesinde hareket güçlüğü, şişme ve ağrı olur. Nihayetinde hastaya kas yırtığı tanısı konur. Kasların kendi kendine iyileşme kabiliyeti yüksek olsa da kimi zaman medikal ve/veya cerrahi tedavi ihtiyaç olabilir.
Kas Yırtılmasının Belirtileri
- Kasta ağrı, acı, sızı ve hassasiyet
- Güçsüzlük
- Şişlik
- Renk değişikliği
- Basit bir harekette dahi kramp girmesi
Kas Yırtılması Nedenleri
Kas yırtılmaları farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Profesyonel spor yapma, ağır veya yanlış antrenman düzeni
- Kaza ya da travma geçirme (yüksek bir yerden düşme gibi)
- Spora başlamadan önce ısınmayı atlama (özellikle kışın kasların ısınması daha fazla zaman almaktadır)
- Hareketsizlik, sürekli oturarak çalışma vb. nedenlerle kasların zayıflaması sonucu basit günlük hareketleri yaparken dahi kas yırtılmaları olabilir.
Kas Yırtılmalarının Tipleri
Kas yırtılmaları temel olarak üç farklı tipte değerlendirilir: birinci derece, ikinci derece ve üçüncü derece.
- Birinci derece kas yırtılmaları: Kaslar gerilme becerisi olan ve belli bir şiddete kadar olan gerilmeleri tolere edebilen dokulardır. Birinci derece kas yırtılmaları kasların çok fazla gerilmesinden dolayı olur. Bunlar hafif kas yırtılmalarıdır. İlgili kas dokusunda ağrıya neden olur. Dinlenme ile kas dokusu kısa sürede kendiliğinden iyileşir.
- İkinci derece kas yırtılmaları: Kas liflerinde meydana gelen daha şiddetli gerilmelerdir. İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
- Üçüncü derece kas yırtılmaları: Kas dokusunun tamamen koptuğu olgulardır. Şiddetli ağrı, hareket kaybı, şişlik ve morarma ile karakterizedir.
Tanı
Hastalar ağrı ve hareket güçlüğü ile hekime başvurur. Genellikle ortopedi uzmanının yaptığı fiziksel muayene ile hastada kas yırtılmasının olup olmadığı ve yırtığın şiddeti anlaşılabilir. Bazı olgularda röntgen ve/veya MRI taramasına ihtiyaç olabilir. Edinilen bilgiler ışığında hastanın tedavisi planlanır.
Tedavi
Kas yırtılmalarının büyük bir kısmı birinci ve ikinci dereceden yırtıklardır. Spor ve egzersize ara vererek, dinlenerek, buz uygulaması yaparak, bandaj kullanarak ve ilgili kas grubunu kalp seviyesinden yukarıda tutarak 1-3 gün içinde fazla gerilen kaslar kendiliğinden iyileşir. Hekiminiz ağrı kesici ilaç kullanmanızı da önerebilir. Kas yırtılmalarında cerrahi bir tedaviye nadiren ihtiyaç duyulur. Cerrahiye ihtiyaç duyulabilecek yırtıklar genellikle omuz bölgesinde bulunan rotator manşet kasları ve topuk bölgesinde bulunan aşil kas yırtıklarıdır. Çok daha nadir olarak ise kolda pazu kasında meydana gelen yırtıklarda ameliyat gerekli olabilir. Ameliyat, yırtılmış kas dokularının artroskopik olarak onarılmasını içerir.