
Kalça Eklemi Bursiti
Bursa, tendon ve kemikler arasındaki sıvı kesecikleridir. Tampon görevini üstlenir, ilgili bölgeyi kayganlaştırır. Eklemin daha rahat hareket etmesini sağlar. -it ise iltihap anlamına gelir. Bursit, tendon ve kemikler arasındaki bu bursa dokusunun iltihaplanmasıdır. Bursitin en sık görüldüğü yerlerden biri de kalçadır. Kalça ekleminin zorlanması nedeniyle bursit ortaya çıkabilir. Sporcularda sık görülür. Kalça eklemi bursiti, literatürde torakanterik bursit olarak adlandırılır.
Kalça Eklemi Bursiti Nedenleri
Kalça eklemi bursiti tekrarlayan eklem zorlanmalarının bir sonucu olabileceği gibi travmatik bir şekilde aniden de oluşabilir. Koşu, bisiklet gibi sporlarla ilgilenen kişilerde kalça eklemi bursiti sık görülür. Kalça kaslarının zayıflığı, skolyoz, kalça ekleminde kireçlenme bu sporcularda riski artıran faktörlerdir.
Belirtiler
Kalça eklemi bursitinin en önemli belirtisi ağrıdır. Kişi egzersiz sırasında ya da istirahat halindeyken bursitin oluştuğu bölgeden başlayıp dize kadar yayılan bir ağrı hisseder. Bu ağrı gece artma eğilimindedir. Ağrı uykudan uyandırma derecesinde şiddetlenebilir. Bursit, kalça üzerine oturmayı da güçleştirebilir. Kişi koltuğa ya da sandalyeye oturduğunda kalçasında ağrı hissedebilir. Kalça eklemimiz yürürken de çalıştığı için bursit yürüme eylemini de sekteye uğratabilir. Hastada yürürken sekmeler görülebilir.
Tanı
Bursit tanısı hasta öyküsü alınarak ve fiziksel muayene yapılarak tespit edilebilir. Kesin tanı için ise genellikle MR taramasına başvurulur. Ultrason, röntgen ve kan testlerine de gerekirse bazı olgularda başvurulabilir.
Kalça Eklemi Bursiti Tedavisi
Kalça ekleminin sürekli zorlanması hastalığın en önemli nedenidir. Bursit hastalarına ilk aşamada istirahat ve egzersiz programının yeniden düzenlenmesi önerilir. Soğuk uygulama bursit ağrılarını gidermekte yardımcı olacaktır. Kalça eklemine 2 saatte bir 20 dakikalık buz uygulaması yapılabilir. Bu noktada ağrı kesici de kullanılabilir. Kilo vererek kalça eklemi üzerindeki yükü hafifletmek de sorunu gidermek için önerilir. Hastanın ağrısı bu uygulamalarla hafifletilemiyorsa ilgili bölgeye görüntüleme eşliğinde lokal kortikosteroid enjeksiyonu yapılabilir. Hastaların neredeyse tamamı bu uygulamadan büyük yarar görür. Bu işlemi birkaç ayda bir tekrarlamak gerekebilir.
Öte yandan yapısal bir sorun da bursiti ortaya çıkarabilir. Kişinin iki bacak uzunluğu arasında eşitsizlik varsa, skolyozu varsa ya da kalça kasları zayıfsa bursit riski daha yüksektir. Bu durumda bursit oluşumunu kolaylaştıran sorunları ortadan kaldıracak tedaviler düşünülür. Zayıf kaslar kuvvetlendirilebilir, skolyoz için korse ya da ameliyat düşünülebilir. Kalça eklemi bursitinde ameliyat en son çaredir ve nadiren ihtiyaç olur. Bahsettiğimiz uygulamalarla bursit giderilememişse kapalı yani artroskopik cerrahiyle hasar görmüş, işlevini yitirmiş olan bursa dokusu çıkarılır. Hasta ameliyattan ortalama 10 gün sonra günlük aktivitelerine geri dönebilir.