İpli Skolyoz Ameliyatı
  • 0

İpli Skolyoz Ameliyatı (Füzyonsuz Kapalı Cerrahi)

Bant ile gerdirme, ipli skolyoz ameliyatı ya da füzyonsuz skolyoz ameliyatı. Skolyoz tedavisinde uyguladığımız yeni nesil bir tedavidir. Kapalı olarak omurlara füzyon yapmadan (birbirine birleştirmeden) bir ip/bant yardımıyla skolyozun düzeltilmesi işlemidir.

İpli Skolyoz Ameliyatı Nedir?

Skolyoz ameliyatlarında sık kullanılan füzyon yönteminde, skolyoza neden olan eğilmiş omurlar birbirine kaynatılır. Omurlara takılan vidalar ve vidalar arasına konulan metal çubuklarla eğrilik düzeltilir. Omurgadaki skolyoz giderilir. Çocuk skolyozundan kurtulmuş olur. Bu ameliyat açık cerrahi ile gerçekleştirilir. Ancak bu ameliyat çocuklarda hareket kısıtlılığa neden olabilir, çocuğun gelişmekte olan omurgasının gelişimini durdurabilir. Bu nedenle füzyonsuz skolyoz ameliyatı bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır.

Gelişen teknoloji sayesinde ilk füzyonsuz skolyoz ameliyatı Philadelphia-ABD’de 2014 yılında gerçekleştirilmiştir. Füzyonsuz skolyoz ameliyatı ile çocukların omurlarına bir metal çubuk takılmaz. Cerrah omurgaya ulaşabilmek için hasarlı omurların hizasından 6 adet küçük delik açar. Cerrahi enstrümanlarını ve kamerasını vücut içine yerleştirerek ameliyatı yapar. Eğrilmiş omurlara küçük vidaları takar. Bu ameliyat için özel üretilmiş bir ipi vidalar arasından geçirir ve gerdirir. Nihayetinde çocuğun omurgası hareketli kalmaya devam eder, gelişimini sürdürür.

İpli Skolyoz Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?

İpli skolyoz ameliyatı, skolyoz tedavisinde uygulanan en yeni yöntemdir. Ancak bu, her skolyoz olgusunda ipli skolyoz ameliyatının uygulanması gerektiği anlamına gelmez.

İpli (füzyonsuz) skolyoz ameliyatının uygulanabileceği hastalar şöyledir:

  • Skolyozu olup halen büyüme potansiyeli olan, büyüme süreci devam eden çocuklar (erkeklerde 14 yaş öncesi, kızlarda ilk adetin üzerinden 1 yıl geçmemiş olması)
  • Çocuğun 10 yaşından büyük olması
  • Çocuğun 15-16 yaşını geçmemiş olması
  • Eğriliğin yalnızca sırtta olması (belde eğrilik olmaması tercih edilir, varsa da eğrilik 30 dereceyi aşmamalıdır)
  • Eğriliğin 60 dereceyi geçmemesi
  • Kamburluk olmamalıdır

İpli skolyoz ameliyatında skolyozun düzelmesi için çocuğun büyümesinden faydalanılır. Bu nedenle bu ameliyat yalnızca belirli yaş grubundaki çocuklarda uygulanabilir.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Hastanın göğüs kafesinin yan kısımında 3 adet delik açılır. Bu 3 deliğin biraz daha altından 3 küçük kesi yeri daha açılır. Ameliyatın bu kısmında göğüs cerrahisi ekibinden yardım alınır. Kamera, cerrahi enstrümanlar, vida ve ip bu deliklerden vücut içinde konumlandırılır, yerleştirilir. Vidalar omurganın dış bükey tarafına yerleştirilir. Bant veya ip bu vidalar arasından geçirilerek bir miktar gerilir.

Bu ameliyatın ardından skolyoz bir anda düzelmez. Çocuğun büyümesiyle birlikte zaman içinde skolyoz iyileşir. Ameliyatta omurganın iple tamamen düzeltilmesi bir seçenek değildir. Çocuğun büyümesi devam ettiği için omurga bu sefer ters tarafa doğru eğrilmeye başlar.

Ameliyat Sonrası Süreç

Ameliyat esnasında kanama ve enfeksiyon riski oldukça düşüktür. Ameliyat sonrası yatış süresi ortalama 4 gündür. Taburculuk sonrası yaklaşık 10 gün de evde istirahat önerilir.  Sonrasında çocuk okula dönebilir. Ameliyatın sömestir veya yaz tatilinde yapılması önerilebilir. Ameliyat sonrası az da olsa korse kullanımı gerekebilir. Ancak bunun kullanım süresi de ortalama 10 haftadır.

Ameliyattan 6 hafta ve 6 ay sonra hasta kontrole davet edilir. Skolyozun düzelme derecesi izlenir. 6. haftadaki bu ilk kontrolden sonra çocuk eski hareketliliğine dönebilir. 6 ay sonunda çok büyük oranda iyileşme görülür. Düzelme bir süre daha devam eder. Bu nedenle çocuğun gelişimi devam ettiği sürece her 6 ayda bir skolyoz kontrol edilir ve değişimi izlenir.

Füzyonsuz (İple Gerdirme) Ameliyatın Avantajları

  • Kapalı bir ameliyattır. Bu nedenle hastada ciddi bir yara izi kalmaz.
  • Kanama riski çok düşüktür. Bu sayede çocuk daha hızlı iyileşir, taburcu olur ve okula döner.
  • Omurlar birbirine kaynatılmadığı, her bir omur halen tek başına hareket edebildiği için çocuğun hareketleri kısıtlanmaz. Ameliyattan sonraki orta ve uzun dönemde oyun oynamasının, spor yapmasının önünde bir engel olmaz.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?