El Bileği Artroskopisi
Günümüzde tüm eklemlere artroskopik olarak giriş yapmak ve burada cerrahi müdahaleyi gerçekleştirmek mümkündür. El bileği gibi hassas bir ekleme de artroskopik cerrahi yapılabilir ve hastanın bu yaklaşımdan kazanımları da olur. El bileği artroskopisinde kullanılan kameralar ve aletler diz, omuz gibi büyük eklemlerde kullanılanlara göre çok daha küçüktür. Omuz ve diz ameliyatlarında kullanılan artroskopun kalınlığı 5,5 mm çapında iken el bileği için bunun yarısından bile daha az kalınlıkta bir artroskop kullanılır. Böylece eklem çevresinde daha küçük kesi yerleri açarak, hassas bir şekilde ameliyatı yapmak mümkün hale gelir. Ameliyattan daha başarılı sonuçlar alma şansı yükselir. Bu da daha kısa sürede eklemi kullanmaya başlamak anlamına gelir.
El Bileği Artroskopisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
El bileğinde oluşan ve cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulan bazı hastalıklar şöyledir:
Ganglion Kisti
Ganglion kisti, eklem veya tendon kılıfı zarının fıtıklaşması sonucu oluşur. Bilekte göze çarpan fındık büyüklüğünde bir şişlikle kolayca kendini gösterir. Bu kistin içi yoğun, yapışkan sıvı ile doludur. Genellikle el bileğinin sırtında olur.
Kist hastaya ağrı veriyorsa ve/veya bilekte hareket kısıtlılığı söz konusuysa çıkarılması düşünülür. Artroskopik cerrahi ile kist çıkarılır. Hasta 3 gün içinde büyük oranda iyileşir. 10 gün içinde de yaşamına tamamen dönüp, bileğini rahatça kullanabilir. Öte yandan bu tedavi açık cerrahi ile yapıldığında iyileşme süresi 2-4 haftaya kadar uzayabilir.
TFCC Yaralanması
Beşinci parmak tarafında el bileği kemiklerini destekleyen bir nevi yastık görevi gören kıkırdak bir yapı olan TFCC elin kavrama ve önkolu çevirme becerilerine katkıda bulunur. Bu yapı yırtılabilir. Bunun nedeni genellikle kişinin açık eli üzerine düşmesidir. Ayrıca yaşlanma ile birlikte kıkırdakların aşınması sonucunda da bu sorun ortaya çıkabilir. Sonuçta hastanın beşinci parmağı çevresinde ağrı, şişlik olabilir. El sıkma gücü azabilir, bilek hareketleri sekteye uğrayabilir.
Hasta, alçı, el bilekliği, enjeksiyon gibi uygulamalardan fayda göremezse cerrahi düşünülür. 5. parmak tarafından artroskop ile girilerek onarım yapılır. Cerrahi sonrası 6 hafta kadar alçı ya da atel kullanımı gerekir.
El Bileği Kemiklerinin Kırılması
Özellikle açık el üzerine düşme sonucu el bileğindeki kemiklerde kırık ya da bağ yaralanmaları görülebilir. Bu yaralanmalar tedavi edilmezse el bileğinin mekanizması bozulabilir, ilerleyen dönemde kireçlenme görülebilir. El bileği sırtında ağrıya yol açar. Dinlenme, alçı, bileklik, fizik tedavi gibi uygulamalar hastaya fayda sağlamazsa cerrahi düşünülür. Artroskopik yaklaşımla kırıklar tamir edilir. Ameliyat sonrası hastanın 6 hafta kadar alçı/atel kullanması gerekir.