• 0

Eklem Kireçlenmesinin Nedenleri

Kireçlenme, osteoartrit veya artroz eklemlerde harabiyet oluşturan, hareket kısıtlılığına yol açan, kişiye ağrı veren ve ilerleme eğiliminde olan ortopedik bir rahatsızlıktır. Eklem kireçlenmesi dendiğinde ilk akla gelen eklem dizdir. Vücudun ağırlığını taşıyan ve irili ufaklı travmalara maruz kalan diz eklemi zaman içinde kireçlenebilir. Yine kalça ekleminde de kireçlenme sık olur.

Eklem kireçlenmesi başlangıç aşamasındayken kilo verme, egzersiz yapma gibi yaşam tarzı değişikleriyle kişiye bir sorun çıkarmadan yönetilebilirken kireçlenmenin ilerlemesiyle birlikte hastalığın yönetilmesi daha zor olur. Kişi dinlenirken dahi ağrısı olabilir. Sağlıklı hareket etmek ve ağrılardan kurtulmak için protez ameliyatına kadar gidebilecek bir süreç başlar.

Eklem Kireçlenmesinin Nedenleri

Eklem ve kıkırdak aşınmalarının birçok nedeni var. Genetik rahatsızlıklar, ileri yaş, menopoz sonrası kemik erimesi (osteoporoz) gibi birçok faktör eklemlerde kireçlenmeye zemin hazırlayabilir, kireçlenmenin yoğunluğunu artırabilir. Aslında eklem kireçlenmesinden korunmak mümkün… Kireçlenmesi olsun ya da olmasın hastaların günlük yaşamlarında yaptıkları bazı kalıplaşmış davranışlara, eylemlere artık son vermeleri gerekir.  Peki, nedir bu yanlışlar?

Aşırı kilo: Kişinin sahip olduğu her fazla kilo ekleme binen fazladan yüktür. Özellikle vücudun ağırlığını taşıyan diz ve kalça eklemleri bu yükten fazlasıyla etkilenir. İdeal kiloya dönmek kireçlenmesi olan hastaların ilk atmaları gereken adımdır.

Hareketsizlik, eklemlerin zayıflamasına, kıkırdakların hızla tahrip olmasına ve kireçlenmenin ortaya çıkmasına yol açar. Kişinin hayatın her döneminde yaşına ve genel sağlık durumuna uygun egzersiz yapması gerekir. Hastaya kireçlenme tanısı konulmuşsa yapılacak egzersizlerin ne olacağı ve hangi ölçüde olacağı hakkında hekim ile görüşülmelidir.

Eklemlere aşırı yük bindirmek: Ağır yük taşımak, diz eklemi üzerine sürekli baskı uygulamak kireçlenmeyi hızlandırır. Örneğin ağır pazar poşetleriyle merdiven çıkmak ya da dizlerin üzerine çöküp temizlik yapmak eklemlere ciddi yük bindireceğinden kireçlenmeye neden olabilir. Bu tür eylemlerden kaçınılması gerekir.

Sigara ve alkol tüketiminin insan sağlığına hiçbir faydası olmadığı gibi birçok zararı var. Bu iki maddenin birçok zararının yanında eklemler üzerinde olumsuz etkileri olduğu da belirtilmektedir. Özellikle sigara kullanımı eklemin beslenmesini azaltır, kıkırdağı aşındırır, aşınmayı hızlandırır ve nihayetinde kireçlenmenin faktörlerinden biri olur. Sigara ve alkol mutlaka bırakılmalıdır.

Yanlış oturmak, durmak kireçlenmeyi hızlandırabilir. Özellikle belirgin bir şekilde kalçaya ya da dize fazladan yük vererek durmak ya da oturmak yukarıda bahsettiğimiz ekleme aşırı yük bindirilmesi anlamına gelir.  Bu yanlıştan da mutlaka ve hızlıca dönülmelidir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?