• 0

Çarpık Bacak Nedir ve Tedavisi

Çarpık bacak bir kemik problemidir ve alt bacakların diz kapağından itibaren O veya X şeklinde görünmesidir. Bu problem pek çok kişide özgüven eksikliğine sebep olmaktadır. Çarpık bacak sosyal yaşamı doğrudan etkiler ve çarpık bacaklara sahip kadınlar bacaklarını açıkta bırakan kıyafetler giymek istemezler. Çarpık bacaklar için de çözümler üretilmiştir. Gerek ameliyatlı gerek ameliyatsız tedavi yöntemleriyle çarpık bacak sorunu çözülebilmektedir.

Çarpık Bacak Neden Olur?

Çarpık bacağa neden olabilecek pek çok faktör vardır. Bunlar vücutta yağ dağılımının dengeli olmaması, yapısal kemik bozuklukları, çocukken ters hareketlerin yapılması, genetik yatkınlık gibi faktörler çarpık bacak problemine neden olmaktadır. Erişkin olunduğu vakit görülen çarpık bacak sorunu ise kemik kireçlenmesine bağlıdır.

Parantez Bacak Nedir?

Topuklar yan yana bitiştirildiğinde bacakların parantez (yay) görünümü almasıdır. Böylelikle bacaklar arasında bir orantısızlık söz konusu olur. Parantez bacağın düzeltilmesi için 3 tedavi yöntemi vardır. Yağ enjeksiyonu, dolgu uygulamaları ve protez uygulamalarıdır. Çarpık bacağa uygulanan yağ enjeksiyonları vücuttan alınan yağın işlemden geçirilip ilgili yerlere enjekte edilmesidir, hızlı ve pratik bir işlemdir. Enjekte edilen yağ zamanla erime eğilimindedir. Dolgu işlemi ise hazır dolguların bacaktaki boşluğa doldurulmasıdır. Dolgu tedavisi oldukça hızlıdır fakat enfeksiyon ihtimalini her zaman taşımaktadır. Protez uygulamaları ise kalıcıdır ve genel anestezi ile yapılır. Protez uygulaması yapıldıktan sonra tam iyileşmenin gerçekleşebilmesi için zamana ihtiyaç duyulur.  Bacağınıza hangi tedavinin uygulanacağınıı ise hekiminiz belirlemektedir.

Cerrahi Tedavi (Protez uygulaması)

Çarpık bacak ameliyatı eğri olan kemiklerin düzeltilmesi işleminden oluşmaktadır. Çarpıklığa sebep olan kemik bulunur ve o kemiğin eğriliğinin en yoğun olduğu nokta tespit edilir. Tespit edilen noktadaki kemik zayıflatılır. O bölgede kontrollü kırık oluşturulur. Kemiğe uygun açı verilerek tekrar kaynatılır. Böylelikle eğriliği düzelmiş bir bacak elde edilir.

Ameliyat Sonrası İyileşme

Çarpık bacak ameliyatının iyileşme süresi bacaklardaki çarpıklığa ve o çarpıklığa uygunan ameliyata göre değişmektedir. Eğer bacağınızın çarpıklığı 15 dereceyi geçmiyorsa plaklama işlemi yapılır. Plakla düzeltme işlemi sonrası iyileşme süresi 3 hafta kadardır. Bacağınızdaki eğrilik 15 dereceden fazla ise tedrici düzeltme yapılır. Bu tür ileri derece bacak eğriliğinde iyileşme süreci 2-3 ayı bulabilir. 

Çarpık Bacak Problemi Düzeltilmezse İlerleyen Süreçte Ne Olur?

Öncelikle bilinmelidir ki çarpık bacakta eklemlere binen yük dengeli değildir dolayısıyla eklemlerin erken dönemde yıpranması, kıkırdak hasarları söz konusudur. Tedavi edilmeyen, tedavisi geciktirilen çarpık bacaklarda ise eklem kireçlenmesi görülebilir ve diz protezi ihtiyacı doğabilir. Çarpık bacak tedavi edildiğinde dizlerde görülebilecek yıpranma yavaşlatılır ve diz protezi ihtiyacı da 10-15 yıl geciktirilebilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?