bursit
  • 0

Bursit Nedir?

Bursit genellikle omuz, diz, kalça eklemlerinde görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Eklemden gelen ve kimi zaman çevreye de yayılabilen ağrı ile karakterizedir. Tendon ile kemikler arasındaki içi sıvı dolu bursa dokularının enfeksiyonudur. Bursa adı verilen bu doku tendon ve kemikler arasında bir tampon görevi görür. Kemik uçlarının tendonlara sürtünmesini engeller. Eklemin hareketliliğini kolaylaştırır, akıcılığını sağlar. Bursa dokusu iltihaplandığında ortaya çıkan tabloya bursit adı verilir. Bursitin en önemli nedeni eklemi zorlayan bazı hareketlerin sürekli olarak yapılmasıdır. Örneğin sürekli yere doğru eğilmek dizde bursit oluşmasına neden olabilir. Sürekli masa başında çalışmak dirsekte, tenis oynamak omuzda, koşmak ise kalçada bursite neden olabilir. Kas dokularının zayıflığı, ısınmadan spor yapmak, antreman programının yoğunluğu bursit riskini artırabilir. Bursit sadece sporcularda ya da masabaşı çalışanlarda görülmez. Sürekli aynı hareketlerin yapıldığında bazı işlerle uğraşanlarda da bursit olabilir. Örneğin, sürekli boya yapan bir boyacıda ya da sürekli kesme, doğrama işi yapan bir kasapta da bursit görülebilir.

Belirtiler

Enfeksiyon hangi eklemde geliştiyse belirtiler o eklemde olur.

  • Eklemde başlayıp çevreye doğru yayılan ağrı
  • Eklemde hareket güçlüğü
  • Eklemde şişlik, kızarıklık, ısı artışı, hassasiyet

Bursit bir enfeksiyon hastalığı olduğu için hastanın ayrıca ateşi olabilir. Bursit olan eklemde ekleme özgü belirtiler görülür. Bunlar nelerdir?

  • Diz eklemi bursitinde (prepatellar bursit) dizi bükmekte sorun olur.
  • Dirsek eklemi bursiti (olekranon bursit) dirsek hareketlerini güçleştirir.
  • Kalça eklemi bursiti (trokanterik bursit) yürümeyi sekteye uğratabilir.
  • Omuz eklemi bursiti (subakromial bursit) omzun hareketliliğini etkileyebilir.

Ortopedi hekiminin yaptığı ayrıntılı fiziksel muayene ve MR taraması ile bursit tanısı konur. Bazı olgularda kan testlerine, röntgene ya da ultrason görüntülemesine başvurulabilir.

Bursit Nasıl Tedavi Edilir?

Bursit tedavi edilebilen bir hastalıktır. Genellikle istirahatle, kimi zamanda ağızdan alınan antibiyotikler ile hastalık tedavi edilebilir. Bunun yanı sıra hastanın ağrılarını dindirmek için soğuk uygulama önerilir. Hasta ayrıca hekiminin önerisiyle ağrı kesici ilaç da alabilir. Eklem içine yapılan enjeksiyon uygulamaları da tedavide önemli bir yer tutar. Nadir olgularda ise ameliyatla enfekte olmuş bursa dokusunu çıkarmak düşünülebilir. Bursit olgularında cerrahi müdahaleye son çare olarak ve nadiren başvurulur. Ancak bu güvenle yapılan ve hastaya ciddi fayda sağlayan bir ameliyattır. Yaklaşık 1 cm’lik küçük kesilerden ilgili ekleme ulaşarak enfekte olmuş bursa vücut dışına çıkarılır.  Ameliyat sonrası bazı hasta gruplarının fizyoterapi görmesi gerekebilir. Bursit mümkün olduğunca erken safhada tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde iltihap yayılabilir, ilgili bölgede şişlik oluşabilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?