Boyun Düzleşmesi
  • 0

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Boyun düzleşmesi ya da servikal lordoz düzleşmesi boynun doğal kıvrımlı (C şekline benzer) yapısının kaybolmasıdır. Boyun düzleşmesi olgularında boyun düz bir hal alır. İleri olgularda terse doğru açılanmaya devam edebilir. Günümüzde özellikle masa başında uzun saatler oturmak ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmaktan dolayı daha sık görülmeye başlanmıştır. Boyun düzleşmesi boyunda ortaya çıkan ağrı ile karakterizedir. Kişiye yoğun ağrılar yaşatabilir. Bu nedenle düzleşmenin tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri

  • Boyunda yoğun kas ağrısı
  • Omuz ve bele yayılan ağrı
  • Baş ağrısı
  • Fiziksel aktivitelerde güçlük
  • Boyunda eğri bir görüntü
  • Ağırlıklı olarak boyun bölgesinde (omuz ve bele kadar yayılabilir) uyuşma, karıncalanma, kaslarda güçsüzlük

Boyun Düzleşmesinin Nedenleri

Boyun düzleşmesinin en önemli nedeni duruş bozukluklarıdır. Bu haliyle önlenebilir bir hastalık olduğu düşünülebilir. Sürekli bilgisayar karşısında çalışma, boynun sürekli yanlış pozisyonda kaldığı işlerde görev almak (terzilik gibi). Ayrıca ıslak saçla dışarı çıkmayı alışkanlık haline getirmek, devamlı olarak klimaya maruz kalmak, terlemeye dikkat etmemek de boyun düzleşmesi için risk faktörü oluşturur. Boyun düzleşmesine neden olabilecek diğer faktörlerse şöyledir:

  • İleri yaşla birlikte ortaya çıkmaya başlayan dejeneratif disk hastalıkları
  • Doğuştan gelen (konjenital) bozukluklar
  • Travmalar (trafik kazası, düşme, spor yaralanması gibi)
  • Tümörler ve enfeksiyonlar

Tanı

Hasta öyküsü ve fiziksel muayene ile boyun düzleşmesinin tanısı büyük ölçüde konabilir. Hastalar genellikle bel ya da boyunda bir fıtık olduğu düşüncesiyle ortopedi uzmanına başvurur. Ancak yapılan röntgen ve/veya MR taramasında omurgada bir fıtıklaşmanın olmadığı omurganın boyun kısmında düzleşmenin olduğu izlenir.

Tedavi

Boyun düzleşmesi kişinin yaşamını tehlikeye atan ya da yürüme gibi kritik hareketlerini sekteye uğratan bir hastalık değildir. Ancak yine de ağrı ve bazı kaslarda güçsüzlüğe neden olarak kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilir. Boyun düzleşmesinde temel tedavi istirahat, egzersiz ve fizyoterapi uygulamalarıdır. Ayrıca boynun düzleşmesine neden olan faktörleri ortadan kaldırmak gerekir. Örneğin tüm gün masa başı çalışan biri monitörünü göz hizasına getirmelidir. Yüzme de bu hastalarda boynun yeniden hareketliliğini kazanması için faydalıdır. Bazı sınırlı olgularda cerrahi de bir tedavi seçeneğidir. Boyun eğriliği bir şekilde kifoza ilerleyip omuriliğe baskı yapacak seviyeye gelmişse bu durumda cerrahi tedavi düşünülür. Kifoz düzeltilir, omurilik üzerindeki bası kaldırılır ve boyundaki eğrilikte geçer. Kifoz olgularında spinal füzyon ameliyatı uygulamaktadır.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?