Bacaklarda Halsizlik
Hareket etmek, yürümek, koşmak vücudumuzda farklı farklı sistemlerin koordineli bir şekilde çalışmasıyla gerçekleşir. Bu sistemdeki herhangi bir sorun bacaklarda halsizliğe dolayısıyla da ağrıya sebep olur. Bacağınızdaki halsizliğe eşlik eden diğer durumları da kendinizde görebilirsiniz. Uyuşmayı, hissizliği, güçsüzlüğü halsizlikle birlikte fark edebilirsiniz. Ayrıca bacağınızdaki halsizlik aniden gelişebildiği gibi zaman içinde de gelişebilir. Netice aniden ya da yavaş yavaş gelişsin her türlü bacak halsizliğini dikkate almak gerekir.
Bacaktaki Halsizlik Nedenleri
- Sinir sistemi rahatsızlıkları
- Kas iskelet sistemi rahatsızlıkları
- Yaşlanma
- Hareketsizlik
- Kötü beslenme
- Vitamin mineral eksikliği
- Kronik hastalıklar
- Uyku düzensizliği
Sinir Sistemi Nedenli Bacak Halsizliği
Bacaklardaki halsizlik sinir sistemine bağlı nedenden kaynaklanabilir. Vücudumuzda bir hareketin başlaması için beyinde bir uyarı gerçekleşir. Damar tıkanıklığı, kanama, travma, tümör, enfeksiyon sebebiyle beyinde harekete geçiren o beklenen uyarı hiç başlamayabilir.
Beyinde uyarı başladıktan sonra sinyal iletimini zayıflatan bel fıtığı, omurilik ve sinir kökü basısı, omurilik yaralanmaları, omurilikte enfeksiyon gibi hastalıklar da bacaklara yeterli sinirsel iletimi vermediği için bacaklarda halsizlik oluşturabilir.
Uyarının beyinden ve omurilikten sorunsuz çıktığı durumlarda bacakta halsizlik görülüyorda bu, çevresel sinir sistemiyle ilgilidir. Çevresel sinir sistemi basıya uğramış olabilir.
Kas ve İskelet Sistemi Nedenli Bacak Halsizliği
Beyinden çıkan bir uyarının kasa ulaştıktan sonra kasın bu uyarıya cevap vermemesi de bacak halsizliğine neden olur. (Miyopati, nöromüsküler hastalıklar, glikojen depo hastalığı gibi rahatsızlıklar)
Kronik Hastalıklar Nedenli Bacak Halsizliği
Parkinson, miyopatiler, Multipl Skleroz (MS), Myastenia Gravis, kansızlık, böbrek hastalığı, diyabet gibi kronik hastalıklar bacaklarda halsizliğe sebep olmaktadır.
Vitamin Mineral Eksikliği Nedenli Bacak Halsizliği
D vitamini, B12, magnezyum, potasyum eksikliklerinde bacak halsizliği görülebilmektedir.
Bacak halsizliği yaşıyorum hangi doktora gitmeliyim?
Bacak halsizliği yaşadığınızda ortopedi ve travmatoloji, fizik tedavi, beyin cerrahisi bölümlerine gidebilirsiniz.
Bacaklardaki Halsizlik Nasıl Geçer?
Öncelikli olarak bacağınızdaki halsizliği oluşturan sebep bulunup tedavisi yapılmalıdır. Beyin, omurilik, çevresel sinirler ve kas dokusuyla ilgili enfeksiyonlar, kitleler bacaklarda halsizliğe neden oluşturabilir. Muayene ve tetkikler yapılıp uygun tedavi başlanmalıdır.
Tedaviye ek olarak başka ne tür önlemler alabiliriz?
- Sağlıklı beslenin. Kemik ve kas sağlığınız için yeterli miktarda kalsiyum, D vitamini, magnezyum almalısınız. Günlük olarak sıvı alımınıza da dikkat etmelisiniz, yeterli miktarda sı içilmediğinde halsizlik, güçsüzlük görülebilir.
- Egzersiz yapın. Bacak gücünüzü arttırmak ya da yeniden kazanmak için egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin. Yürüyüş, bisiklete binme gibi günlük yapılabilecek aktiviteler kas gücünüzü arttıracaktır.
- Uykunuzu aksatmayın. Yeterli miktarda alınmayan uyku bacak kaslarında güçsüzlüğe sebep olmaktadır.