Ayak Bileği Ekleminde Kireçlenme
  • 0

Ayak Bileği Ekleminde Kireçlenme

Tüm eklemlerimiz gibi ayak bileğimiz de geçirdiği yaralanmalar, geçirilen travmalar veya yaşlanma nedeniyle kireçlenebilir, işlev kaybı yaşayabilir, ağrıya neden olabilir. Kalça, diz gibi eklemlerle kıyaslandığında çok daha az görülen bir sorun olan ayak bileği eklemi kireçlenmesi hangi durumlarda ortaya çıkabilir?

  • Spor yaralanmaları
  • Ayak bileğinin defaten hasar alması ve uygun tedavilerin yapılmaması (basit bir sorun olarak görülen ayak bileği burkulması dahi kıkırdak yüzeyine zarar verir ve eklem kireçlenmesine zemin hazırlar)
  • Romatizmal veya metabolik hastalıklar
  • Geçirilen bir travma sonucu ayak bileği ekleminde ortaya çıkan parçalı kırıklar

Ayak bileği eklemi kireçlenmesi kendini eklemde ağrı ve hareket güçlüğü ile gösterir.

Ayak Bileği Ekleminde Kireçlenme Tedavisi

Ayak bileği ekleminin ne ölçüde hasar aldığına göre uygulanan tedavi değişiklik gösterir. Eklemdeki sorunun boyutuna göre cerrahi müdahaleyi düşünmeden önce ağızdan alınan ilaçlarla, istirahatle, fizik tedaviyle veya eklem içine yapılan enjeksiyonlarla sorun giderilmeye/hafifletilmeye çalışılır. Bu uygulamalar bir çözüm olmadığında cerrahi tedavi düşünülür.

Mikro-Kırık Yöntemi

Kıkırdak dokularında kısmi aşınma olduğunda mikrokırık yöntemine başvurulabilir. Ameliyat, artroskopik yani kapalı yöntemle yapılır. Cilt yüzeyinde ortalama 1 cm’lik delikler açarak kamera ve cerrahi enstrümanlarla eklem içine girip hasarlı dokunun temizlenmesini içerir. Ardından kemik iliğindeki kök hücrelerin hasarlı kıkırdak bölgesine gelip hasarlı bölgeye kök hücre salınımı yaparak yeni bir kıkırdak yüzeyi oluşturması amaçlanır. Bu amaç doğrultusunda hastanın karın yağından ya da leğen kemiğinden kök hücreleri elde edip, işlemden geçirip kıkırdak içerisine enjekte etmek gerekir. Yetişkin bir hastada orijinal kıkırdak dokusu oluşturmak mümkün olmasa da kök hücreleri sayesinde sağlıklı bir kıkırdak yüzeyi oluşturulabilir.

Mozaikplasti Ameliyatı

Kıkırdaktaki aşınma daha şiddetliyse mozaikplastiye başvurulabilir. Bu yöntemde diz ekleminin yüz taşımayan kısmından alınan bir kıkırdak parçası ayak bileğindeki sorunlu bölgeye yerleştirilir. Bu işlem dizde herhangi bir soruna yol açmaz. Ayrıca hastadan alınan kıkırdak dokularının laboratuvar ortamında çoğaltılarak ameliyatla sorunlu bölgeye nakledilmesi ile yeni kıkırdak oluşumu da amaçlanabilmektedir.

Kadavradan Kıkırdak Nakli

Kadavradan alınan kıkırdağın ayak bileğindeki sorunlu bölgeye yerleştirilmesidir. Sonuçları tartışmalıdır.

Ayak Bileği Protezi

Eklem protezlerini ortopedide sık uyguluyoruz. Kalça, diz gibi bölgelerde çok iyi sonuçlar veren protez maalesef ayak bileği ekleminde aynı sonuçları veremeyebiliyor. Bu nedenle ayak bileği eklemi protezi bazı sınırlı olgularda nadiren başvurulan bir tedavi çeşididir.

Ayak Bileğinin Sabitlenmesi

Yukarıda bahsettiğimiz tedaviler hastaya uygun değilse ya da bu tedavilerle bir sonuç alınamadıysa ayak bileğinin 90 derece halde duracak şekilde çivi ve vidalarla sabitlenmesi düşünülebilir.  Nadiren uygulanan bu tedavide ayak bileği doğal hareket becerisini kaybeder ancak hasta ağrılarından kurtulmuş olur.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?