• 0

Arka Çapraz Bağ Yaralanması

Diz bağları diz ekleminin bir arada kalmasını sağlayan, uyluk ve kaval kemiklerini birbirine bağlayan, dizin sabitliğini mümkün kılan özel yapılardır. Dizin ön, arka ve yan kısmında bağlar bulunur. Önde bulunana ön çapraz bağ, arkada olana arka çapraz bağ ve yanlarda bulunanlara da yan bağlar denir. Biz ortopedide daha çok ön çapraz bağ yaralanmalarını konu alırız. Çünkü ön çapraz bağ yırtıkları oldukça sık görülür. Ancak arka çapraz bağ yaralanması ile de hastalar karşı karşıya kalabilir. Özellikle sporcularda görülen bu durum, trafik kazası gibi çeşitli travmalar nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Arka Çapraz Bağın Görevi Nedir?

Arka çapraz bağ, tibia yani kaval kemiğinin üzerinde, diz ekleminin arka kısmında yer alır. Kaval kemiğinin arkaya kaymasını engeller.  Arka çapraz bağ koptuğunda kaval kemiği sürekli arkaya doğru hareket eder. Bu da eklem kıkırdağının kireçlenmesine yol açar.

Arka Çapraz Bağ Neden Kopar?

Arka çapraz bağ oldukça güçlü bir yapıdır. Sporcu yaralanmaları arka çapraz bağ yaralanmalarının en önemli nedendir.  Basketbol oyuncusu Steven Adams ve ünlü futbolcu Zlatan Ibrahimovic arka çapraz bağ kopmasından yakın zamanda muzdarip olmuş elit sporculardır. Trafik kazası sonucu da bağlar kopabilir. Kaval kemiğine güçlü bir şekilde gelen ve arkaya gitmesine neden olan darbeler kaza sonucu arka çapraz bağın kopmasına neden olabilir.

Arka Çapraz Bağ Yaralanması Belirtileri

  • Şiddetli ağrı
  • Şişlik
  • Yürüme güçlüğü, dizi hareket ettirmede zorluk
  • Dizde boşluk hissi

Tanı

Fizik muayene ile yaralanmanın tanısı büyük ölçüde konabilir. Arka çapraz bağ kopmasında tipik olarak tibianın arkaya doğru sarktığı fark edilir. Direkt grafi ve MR sonucu kesin tanı konur. Hastada ek olarak kemik hasarı olup olmadığı ve diğer bağların sağlamlığı kontrol edilir. Tedavi planlanır.

Arka Çapraz Bağ Yaralanması Tedavisi

Yaralanmanın şiddeti, hastanın yaşı, yaşam biçimi ve dizde ek bir yaralanmanın olup olmadığına göre en uygun tedaviye karar verilir.

Basit yaralanmalarda istirahat, buz, elastik bandaj, dizi yükseğe kaldırma gibi uygulamalarla, ağrı kesici ve ödeme giderici ilaçların kullanımıyla dizdeki şişlik, ödem ve ağrı ortadan kaldırılabilir. Fizik tedavi ile diz kasları güçlendirilir. Ancak hasta profesyonel sporcuysa, diz kemiklerinde de hasar varsa, arka çapraz bağ ile birlikte başka bir bağ daha kopmuşsa cerrahi tedavi düşünülür. Ameliyat, greft doku ile arka çapraz bağların yenilenmesini içerir. Ameliyat sonrası dinlenme ve ilgili kas grubunu çalıştırmaya, güçlendirmeye yönelik bir rehabilitasyon programı uygulanır.

Yaralanmanın şiddeti ve uygulanan tedaviye göre profesyonel sporcular 3-6 ay içinde rekabetçi spora yeniden dönebilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?